Sex miljoner kan se tack vare Kuba och Venezuela!

Kubas och Venezuelas ”Operation Mirakel” har opererat 6 miljoner människor och gett dem synen åter! En fantastisk insats som saknar motstycke. 

Fler än sex miljoner människor i Latinamerika, Karibien och Afrika har återfått synen efter operationer genom ”Operation Mirakel”. Det informerade Venezuelas president Nicolas Maduro om i tisdags vid en ceremoni för att ihågkomma ”Sandinoöverenskommelsen” som undertecknades av Fidel Castro och Hugo Chávez 2005.

Maduro framhöll den stora investering som det inneburit att återge synen till medborgare från Guatemala, Colombia, Panama, Costa Rica, Chile, Argentina, Mexiko, Belize, Nicaragua, Uruguay, Peru, Ecuador, Brasilien, Puerto Rico, Honduras, Guyana, Surinam, El Salvador, Venezuela och Bolivia med flera länder.

”Operation Mirakel” grundades 2004 av Hugo Chávez och Fidel Castro och har fram tills nu opererat fler än sex miljoner personer med synproblem. Maduro sade att man ”använt den mest avancerade vetenskapliga teknologi inom oftalmologi för att gynna de fattiga”.

Av de behandlade är drygt 3 000 000 venezolaner, 691 000 bolivianer, 171 000 nicaraguaner, 153 000 ecuadorianer, 136 000 guatemalteker, 52 000 argentinare, 40 000 peruaner, 2 600 chilenare, 61 000 brasilianare och 11 953 mexikaner. Vidare 9 277 colombianer, 3 000 costaricaner, 67 730 uruguayare, 50 000 från Panama, 28 000 från Paraguay, 38 000 salvadoraner, 15 000 från Guyana och 62 000 honduraner. 6 300 från Surinam, 8 från Puerto Rico, 3 077 från Belize och några från Dominica, Antigua och Barbuda, San Vicente och Grenadinerna, San Cristobal och Nieves, Dominikanska Republiken, Kuba, Santa Lucia, Trinidad och Tobago med flera.

Maduro vill att myndigheterna synliggör allt det som gjorts under 20 år av den Bolivarianska Revolutionen och som osynliggörs av högerns mediekampanjer mot Venezuela.

”När hade vårt folk rätt till hälsovård? Aldrig någonsin. Operation Mirakel visar på viljan att investera, med den bästa tillgängliga teknologi, i de fattiga”, framhöll presidenten samtidigt som han bekräftade sin uppslutning bakom ALBA, den solidariska samarbetsorganisation som genomfört bland annat Operation Mirakel och som också utbildar ögonläkare.

Maduro fortsatte med att hävda att just nu pågår en strid i regionen mellan ”två modeller. En modell av rasism och exkludering som Trump står för och en solidarisk modell, sant kristen och humanistisk som ALBA står för, vilket visas i Operation Mirakel.”

Kubas ambassadör i Venezuela framhöll arbetet som Operation Mirakel gjort efter att man satt sig in i problematiken bland venezolanerna. ”Allt började med alfabetiseringskampanjen ”Operation Robinson” inför nödvändigheten av att kunna läsa och skriva. Vi såg då att det fanns många av de som deltog i ”Operation Robinson” som hade svårigheter med synen, påminde ambassadör Polanco om.

”Vi borde vara nöjda med det Venezuela och Kuba gjort tillsammans, när vi förenar våra mänskliga resurser”, tillade han.

Cubainformacion 190828

Misión Milagro de Cuba y Venezuela ha operado ya a 6 millones de personas