Sju lögner om Kubas hälsovårdsbistånd till Bolivia

Det är ursprungsbefolkningen på landet som fråntas hälsovård. Men det bekymrar inte de nya, rasistiska, makthavarna.

Den kubanska hälsovårdspersonalen har nu lämnat Bolivia. Efter den fascistiska statskuppen blev de utsatta för hot och förföljelser. De har de senaste 14 åren räddat 110 000 liv i landet och saknas förstås av den fattiga landsbygdsbefolkningen som nu blir utan den kvalificerade hälsovården. 

Sedan 2005 har de kubanska hälsovårdsarbetarna i Bolivia genomfört 73 miljoner konsultationer och 1,5 miljoner operationer. De har förlöst 60 000 kvinnor och räddat 110 000 liv.

Om detta säger pressen inget. Efter statskuppen skriver de: ”Kuba kallar hem sina drygt 700 läkare”. De förklarar inte den hälsovårdstragedi som detta innebär. De föredrar att sprida lögnerna som USA:s UD fabricerar för att förstöra samarbetet mellan Kuba och andra länder i tredje världen.

I Bolivia har denna psykologiska krigföring spridit fyra tidigare kända och tre nya lögner.

LÖGN 1 Affärer

Den mest klassiska lögnen är att Havanna gör affärer med hälsotjänster. Pressen skriver om de inkomster detta ger den kubanska regeringen. Men de förklarar inte att dessa pengar kommer från 20 av de fler än 60 länder som har samarbete med Kuba. [Det är de rika länder som har råd att betala som gör det. Övriga betalar inget.] Inte heller att pengarna används till Kubas hälsovård, för att denna ska kunna ge högklassig och gratis vård till alla. Pengarna går alltså inte till några enskilda kapitalister för att dessa ska berika sig.

LÖGN 2 Slaveri

Det andra budskapet är att den kubanska personalen är slavar. Det på grund av det som nämns ovan: en del av pengarna går till Kubas hälsovårdssystem. Om personalen skulle få alla pengar skulle samma sak hända i Kuba som i så många andra länder: sjukhusen skulle ha avsevärt mindre resurser och det skulle skapa en liten rik elit. För pressen är saken i så fall löst.

LÖGN 3 Ideologi

Medierna säger också att kubanerna driver ”ideologisk propaganda” vid ”varje konsultation” för att påverka ”folkets tankesätt” och främja vänsterns valkampanjer. Som alltid, utan några bevis eller trovärdiga vittnen.

LÖGN 4 Uselt jobb

Dessutom sägs det att kubanerna gör alla möjliga dåliga jobb, förstör mediciner, ”hittar på namn” och ”diagnoser” för att förbättra statistiken. Som bevis har de fört fram ett par tidigare hälsovårdsarbetare som nu finns i USA och betalas av USA:s regering. Idag finns ca 40 000 kubanska specialister runt om i världen. Men för bolagspressen är det de som sålt sig som ger den rätta informationen.

Dessa fyra gamla lögner har fått tillägg i samband med kuppen i Bolivia.

LÖGN 5 Våld

Under flera dagar kunde vi läsa om ”infångandet av fyra kubanska läkare” som bar på 13 000 dollar för att ”finansiera protesterna”, ”provocera fram våld”, ”mana till upplopp”. Allt enligt ”anmälningar från grannar”, som till och med såg att kubanerna ”bar på vapen”. Omgående visade det sig att det var lögn. Pengarna var för hyra, pistolen fanns inte och de fyra läkarna släpptes. Men det blev ingen nyhet.

LÖGN 6 Lyx

Bolivianska medier, som Pagina 7, slog upp att man hittat ”en bunker i de kubanska läkarnas residens” i ”en lyxig miljö” med ”sauna och jacuzzin”. Vad fanns för bevis? Ett foto på en tegelvägg.

LÖGN 7 Bluff

Slutligen är det flera medier som anklagat Kuba för att ligga bakom det påstådda – och aldrig bevisade – ”valfusket”. Spanska ABC, en skatt när det gäller kuppropaganda, försäkrade att ”know-how” för kuppen ”kom från Kuba och tillämpades med hjälp från Havanna”.

Den kubanska hälsobrigaden har bidragit enormt till den historiskt eftersatta hälsovården i Bolivia. Därför införde Evo Morales i början på 2019 ett enhetligt hälsovårdssystem. Ett initiativ som hade börjat påverka de privata hälsovårdsutövarna, som Grupo Nacional Vida. Och vem är det privata företagets huvudägare? Familjen Camacho, ledare för statskuppen.

Fortfarande tveksam?

Cubainformacion 191126 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

Las siete mentiras capitales contra la Brigada Médica Cubana en Bolivia