Skickat till P1 och Dagens Eko: Lotten Collin och Kuba

 

Att reportrar vinklar nyheter, att de slirar på sanningen osv är svårt att komma åt. Men rena faktafel borde ni hålla efter för att inte anklagas för Fake News.

Collin verkar vara besatt av Kubas Kommunistparti. För några veckor sedan påstod hon att Kommunistpartiet satt ordförande i de nomineringsnämnder som föreslår kandidater till parlamentsvalen. Det är fel. Partiet deltar inte i valprocessen. Ordföranden kommer från fackföreningen. Hennes felaktiga uppgift rättades så småningom till på Ekots hemsida.

18/4 upprepades gång på gång att Kommunistpartiets kongress utser landets president. Fel igen. Landets regering och president utses av Nationalförsamlingen (som för övrigt har kvinnlig majoritet, men det intresserar varken SR eller andra stormedier). Kommunistpartiet är inte med här heller. Det hade sin senaste kongress 2016 och nästa är 2021, så sammanblandning borde vara svårt även för en korrespondent som lider av höjdsjuka i La Paz.

Dessutom har hon också fel när hon hävdar att det blir den förste presidenten sedan 1959 som inte heter Castro i efternamn. Detta blir den femte presidenten sedan 1959. Två av dem har hetat Castro. Detta är fakta som förmodligen tom finns på Wikipedia.

Och en kommentar till:

När valet i Kuba diskuterades i morse på P1 var två personer inbjudna: Jennische och Uggla. Man skulle kanske tro att de skulle tycka olika. Men numera är det bara en uppfattning får komma till tals. Uggla och Jennische var rörande överens, trots att Kuba är ett kontroversiellt ämne med vitt disparata uppfattningar. Detta speglas tyvärr inte längre i SR. Här råder en bedövande ensidig bild, oavsett om det gäller Syrien, Ukraina eller Kuba.

Zoltan Tiroler 180419