Socialismen allt populärare i USA…

Socialism USA
Foto: Party for Socialism and Liberation

De etablerade politikerna, miljonärerna i USAs Kongress, vill av förklarliga skäl förfölja socialismen. Det trots att de så många gånger dödförklarat den. Ett nytt försök introduceras nu i representanthuset och får stort stöd. I resolutionen sägs:  ”Många av historiens största brott begicks av socialistiska ideologer, däribland Vladimir Lenin, Josef Stalin, Mao Zedong, Fidel Castro, Pol Pot, Kim Jong Il, Kim Jong Un, Daniel Ortega, Hugo Chavez och Nicolás Maduro; Castro-regimen på Kuba exproprierade de kubanska böndernas mark och de kubanska entreprenörernas företag, stal deras ägodelar och försörjningsmöjligheter och förvisade miljontals människor utan något annat än kläderna på kroppen. Genomförandet av socialismen i Venezuela har förvandlat en en gång så välmående nation till en misslyckad stat med världens högsta inflationstakt.” Glömde de att skylla på Ho Chi Minh för Vietnamkriget? Eller Stalin för invasionen av Tyskland?

Socialismen allt populärare i USA – därför fördömer representanthuset den

De konservativa i USA:s Representanthus antog en resolution som ”fördömer socialismens fasor” och motsätter sig genomförandet av socialistisk politik.

Torsdagen den 2 februari antog USAs representanthus en resolution som fördömer ”socialismens fasor”. Alla 219 medlemmar av det republikanska partiet röstade för. De flesta demokrater gjorde det också, 109 röstade med republikanerna, 86 röstade emot och 14 röstade ”närvarande”, vilket i praktiken innebär att de avstod från att rösta.

I en tid då socialismen blir alltmer populär i USA trots decennier av aggressioner och förföljelse av vänstern, fördömde representanthuset ”socialismen i alla dess former” och motsatte sig vidare ”genomförandet av socialistisk politik i Amerikas förenta stater”.

I resolutionen upprepades allmänt förkastade påståenden om massmord i socialistiska länder och man anklagade de revolutionära processerna på Kuba och i Venezuela för att ha orsakat stora ekonomiska skador för folket, samtidigt som man tiger om effekterna av USAs sanktioner, som har varit den främsta orsaken till de svårigheter som människorna i dessa länder har.

”Förenta staterna grundades på tron på individens okränkbarhet, som det kollektivistiska systemet socialismen i alla dess former fundamentalt och nödvändigtvis står i motsats till”, står det i texten.

Resolutionen har sponsrats av den kubansk-amerikanska representanten Maria Elvira Salazar från Miami-Dade County. Resolutionen har nu skickats till senaten.

Resolutionen kommer också vid en tidpunkt då socialismen som ideologi har ökat i popularitet under de senaste åren, medan stödet för det kapitalistiska systemet minskar. Till och med bland republikaner och republikan-lärda personer i åldern 18–34 år visade en Axios-undersökning att från 2019 till 2021 har kapitalismen minskat i popularitet från 81 till 66 procent. Andelen US-amerikanska vuxna totalt sett som har en positiv syn på socialismen ökade från 39 till 41 procent under samma tidsperiod

Bland de 86 demokrater som röstade emot resolutionen finns progressiva Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib och Cori Bush, som alla fick stöd av Democratic Socialists of America, en stor socialistisk organisation i USA. Ilhan Omar, demokratisk representant från Minnesota, röstade också mot resolutionen. Omar röstades nyligen bort från representanthusets utrikesutskott av husets republikanska majoritet, på grund av hennes tidigare antiimperialistiska och antisionistiska uttalanden.

Resolutionen kommer i en kristid för arbetarklassen. 34 miljoner människor, varav nio miljoner barn, lever i osäkra matförhållanden i USA. Enligt Poor People’s Campaign är nästan hälften av människorna i USA fattiga eller har låga inkomster. Efter en förödande global pandemi, som ledde till över en miljon dödsfall i USA och skapade en nationell recession, drabbades USAs befolkning av en rekordhög inflationsvåg 2022. Som ett svar på detta driver Federal Reserve på för att bromsa löneökningarna, och hävdar att detta kommer att bidra till att lindra inflationskrisen. Detta samtidigt som hyrorna över hela landet skjuter i höjden och över 40 procent av hyresgästerna lägger mer än 30 procent av sin inkomst på hyran.

”Jag tycker att det är väldigt talande hur hotade etablissemangspolitiker på något sätt håller på att förlora fotfästet, förlora sin makt, egentligen, där de positionerar sig för att helt och hållet försvara ett kapitalistiskt system som vi ser bara har orsakat problem”, säger Karla Reyes, fackföreningsledare och socialistisk organisatör i New York City, till Peoples Dispatch. ”[Detta är] I kontrast till vad de skulle kunna fokusera på, vilket är de kriser som drabbar arbetarklassen i USA, vilket inkluderar hemlöshet och mördarpoliser som fortfarande mördar svarta människor helt ostraffat.”

”[Representanthuset] försöker upprätthålla en ideologi som ärligt talat börjar bli gammal”, sade Reyes. ”Kapitalismen har plundrat länder, förgiftat världen och skapat ohållbara livsstilar som driver oss mot individualism och konsumtionshysteri… socialismen är den fullständiga motsatsen.”

Peoples Dispatch 230204/cv

Socialism is increasingly popular in the US. So the House of…