Som vinnörd så undrar jag om det finns vingårdar att besöka som turist på Kuba?

Som vinnörd så undrar jag om det finns vingårdar att besöka som turist på Kuba?

Det finns ett kubanskt vin som heter Soroa och som produceras i provinsen Pinar del Rio. Soroa är en vacker ort i just Pinar del Rio. Finns både rött och vitt, Soroa Vino Tinto (”Beaujolais-likt”, enligt AB) respektive Soroa Vino Blanco (”Påminner om enklare italienare.”, AB). Kanske inte världens bästa, men fullt njutbart. Och billigt jämfört med de som Kuba importerar.

Vinerna såldes av Systembolaget under några år i slutet på 90-talet. Aftonbladet skriver 9 oktober 1998: ”De kubanska vinerna hade världspremiär för två veckor sen. Det är för tidigt att säga om Kuba kommer att etablera sig på vinmarknaden, men de har fått en väldigt lovande start.” Och: ”Kuba är trendigt av flera anledningar: cigarrer, rom och inte minst som resmål. Bland höstens nyheter finns flera kubanska viner som får klart godkänt av vinkännare Ragnar Alkemark.”

Om man tittar på Cellartracker så finns där 2008 Bodegas del Caribe Mencía.

I staden Cienfuegos finns en kooperativ ägd bar som heter Casa del Vino på huvudgatan Prado. Bara lokalt producerade (frukt)viner från producenter i regionen som också äger och driver stället. Tokbilligt och av varierande smak och kvalitet men värt ett besök och man kan prova sig igenom hela menyn för under 50-lappen. (2017).