Soros påverkar media och kändisar med miljontals dollar

Foto: Wikimedia Commons

George Soros påverkar media och kändisar med miljontals dollar

Miljardären George Soros är kopplad till några av de mest inflytelserika mediepersonerna i USA och utomlands genom de pengar han ger till grupper som i sin tur är kopplade till dem, visar en ny studie.

I en rapport från MRC Business, en del av det konservativa Media Research Center, konstateras att 253 mediagrupper runt om i världen, inklusive minst 54 journalister, är kopplade till George Soros genom de pengar som miljardären ger till olika organisationer som har kopplingar till dem.

Enligt författarna till studien, Joseph Vazquez och Dan Schneider, har de mer än 32 miljarder dollar som miljardären George Soros investerat i sina organisationer för att sprida sin agenda om abort, ekonomi, hbtq-frågor och andra frågor runt om i världen ”gett avkastning”.

Dessutom hävdar författarna att Soros finansiering ”har hjälpt honom att etablera band med några av de viktigaste mediepersonligheterna i USA och utomlands, vilket bidrar till att indoktrinera miljontals människor med hans åsikter på daglig basis”. MRC Business har funnit åtminstone 54 framstående mediepersoner (ankare, kolumnister, redaktörer, nyhetschefer och journalister) som är kopplade till Soros genom sina band till de organisationer som han finansierar. Bland dessa finns personligheter som Lester Holt, ankare för NBC Nightly News, och Sally Buzbee, chefredaktör för Washington Post.

Enligt analytikerna är det bland annat journalister och affärsmän från CNN, CBS, NBC, NPR, Washington Post, ABC, CBS, Bloomberg News, Reuters och New York Times som får stöd.

Enligt MRC Business Research har Soros betalat ut minst 131 miljoner dollar mellan 2016 och 2020 genom olika organisationer för att påverka mediagrupper. ”Detta nätverk av kontakter gör att Soros har ett betydande inflytande över vilka historier som medierna tar upp, hur de bevakar dessa historier och vilka historier de inte bevakar”, säger de.

Dessutom påminner rapporten om att magnaten 2019 berättade för New York Times att han arbetade för att ”böja” historien ”i rätt riktning” och att han använde sitt inflytande i media för att uppnå detta.

Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, kallade rapporten för ”en kärnvapenexplosion” för USA.

”Om det bevisas att USAs mainstream-media har tagit emot pengar och sedan korrigerat hur information presenteras, så kan hela USAs demokrati med konstitution och allt kastas på historiens sophög”, skrev hon påTelegram.

I sammanhanget erinrade hon om att det är Washington som ”alltid” har insisterat på att medias frihet och oberoende är en grundpelare i statens demokratiska struktur.

Stöd till demokraternas kandidater
Soros donationer gynnade också det demokratiska etablissemanget. I förra årets mellanårsval fick de regeringsvänliga kandidaternas kampanjer 170 miljoner dollar i finansiering, enligt uppgifter som CNBC har fått tillgång till.

Dessa donationer skedde också via Open Society Policy Center, som donerade 138 miljoner dollar. Detta är en ideell organisation som ingår i nätverket Open Society Foundations, grundat av Soros och med två av hans söner i styrelsen.

Enligt publikationen skedde de flesta av Soros personliga donationer under 2022 genom två politiska aktionskommittéer (PACs), som kan samla in och spendera obegränsat med pengar. Dessa är Democracy PAC och Democracy PAC II, som leds av Alexander Soros, magnatens son. Båda dessa PAC donerade miljontals dollar till organisationer som arbetade för de demokratiska kandidaternas kampanjer.

CubaSi/RT 230121 /cv

George Soros influyó en medios y figuras con el aporte de millones de dólares