Spanska sångerskan Rozalén i Kuba

Wikimedia
Den spanska sångerskan Rozalén på turné i Kuba. Foto: Malopez 21 Creative Commons

Spanska sångerskan Rozalén gav konsert i Kuba

Den spanska sångerskan och låtskrivaren Maria de los Ángeles Rozalén Ortuño är född 1986 och känd under namnet Rozalén. Hon har samarbetat med olika sociala organisationer. 2021 vann hon Goyapriset för sin sång ”Que no, que no”.

Hon är nu i Kuba och säger:

”Jag har drömt om att sjunga på Kuba ända sedan jag började skriva låtar… På grund av kopplingen till så många artister som jag beundrar, på grund av inflytandet, på grund av den musikaliska ledstjärna som den kubanska musiken är för samhället… På grund av den kulturella, poetiska, rytmiska, vokala och instrumentala bildningen… På grund av det jag delade med Omara Portuondo, Pablo Milanés, med så många musiker därifrån… Eftersom Silvios Ojalá var en av de första sångerna jag lärde mig… På grund av de habaneras som går som känslomässiga trådar i min familj, som jag anslöt mig till våra förfäder med, som jag tog farväl av min mormor med… Eftersom jag för sex år sedan med krossat hjärta reste till Havanna för första gången, och där översköljdes med ”solrosor”, och de delade med sig av det lilla de hade. För att människor inte kunde vara vackrare eller lära dig så mycket på så kort tid…

Vi har förstått landets känsliga situation: bränslekrisen, de långa köerna för att köpa mat, bristen på mediciner, migrationen… Vi har besökt kvarter i Gamla Havanna och beundrat den grymma skönheten i de förfallna byggnaderna. Vi har pratat, debatterat, skrattat och gråtit tillsammans med dem vi träffat.

De tackade oss överallt för att vi kom för att sjunga för dem, för att dela med så många musiker från så många olika platser inom ramen för CubaDisco. Och ni gav mig en av de mest spännande konserterna i mitt liv…

Jag gråter av glädje över det fina mottagandet 😭💕. Måndag, den 8 maj, spelar vi för första gången på Kuba, klockan 20.00, i Covarrubias-salen på Nationalteatern i Havanna. Jag kan fortfarande inte tro det…… Twitter @RozalenMusic

Och av samma anledning har många också vräkt ur sig sin smärta och ilska mot mig.

Det är svårt att beskriva hur jag känner, dessa blandade känslor, denna strävan att förstå och känna med. Och, trots allt, ”att rättfärdiga det mirakel som det innebär att försöka vara sig själv, denna resa mot ingenting som består i att vara säker på att finna skönhet i din blick”.

Att framför allt framhålla det kubanska folkets godhet.

Ni vet inte hur tacksam jag är för den kärlek och omsorg jag har fått… Varje gest, detalj, applåd, tår, kram.

Ni förtjänar allt gott, det är därför vi bryr oss om er.

Samhällen utvecklas. De genomgår bättre och sämre tider. Allt muterar. Allt förändras.

Men musiken är evig. Tack vare den överlever vi alla historiens förlopp och tyngd.

Från djupet av mitt hjärta: TACK ♥️🙏”

Rozalén, Facebook 230513 /cv 

https://www.facebook.com/photo?fbid=801252151358861&set=pcb.801252418025501

https://www.facebook.com/Rozalen.Oficial

@RozalenMusic

https://twitter.com/i/web/status/1655013084841254913 (foto)

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72