Spanska senaten avvisar Kubafientligt förslag

Spanska senaten avvisar Kubafientligt förslag

Spanska senaten avvisade i måndags en motion från konservativa Partido Popular som: ”kraftfullt och offentligt fördömer de godtyckliga arresteringar och repressiva aktioner mot försvarare av de mänskliga rättigheterna i Kuba; att ge aktivt stöd till alla grupper i civilsamhället; att agera för att befria den politiska fången Yandier Garcia Labrada från Movimiento Cristiano Liberación (MCL).”

För motionen röstade PP och UPN med elva röster. Mot motionen röstade femton, (PSOE, Esquerra Republicana de Cataluña/EH Bildu och Izquierda Confederal/Más País/Compromís), medan PNV avstod.

PSOE betecknade motionen som en ”provokation” och uppmanade till respekt för de juridiska instanserna i Kuba. ”Det är oförenligt med främjande av integration och multilateralism om denna senat ifrågasätter rättsstatens oberoende i ett annat land och anklagar det för att tillåta godtyckliga gripanden och repressiva aktioner.”

Ledamoten Calres Mulet pekade på PP:s hyckleri som inte fördömer blockaden, inte fördömer förtrycket och dödandet i Colombia och Ecuador och påstår sig stödja ett påstått civilsamhälle som årligen finansieras med 20 miljoner dollar av USA:s regering.

Mulet sa vidare att: ”Under de senaste veckorna har polisförtryck i Colombia orsakat nästan 50 dödsfall. Israels bombningar på Gaza har dödat mer än 250 palestinier. Under de senaste två åren har polisens agerande mot sociala protester orsakat 34 dödsfall i Chile, 32 i Bolivia efter kuppen, 8 i Ecuador och 2 i Peru. Allt är bevisat och dokumenterat. Du som inte har lyft ett finger för alla dessa offer vill att spanska senaten ska anta ett fördömande av Kuba för påstådda ’godtyckliga arresteringar’, för vilket de knappt tillhandahåller någon dokumentation. Och de berättar för oss om att stödja ’civilsamhällets grupper som arbetar i försvaret av mänskliga rättigheter på Kuba’. Jag rekommenderar att de går in på sidan för den amerikanska journalisten Tracey Eaton, som inte är en supporter till den kubanska regeringen, och Kuba Money Project. Där specificeras aktiviteterna som USA: s regering finansierar för var och en av dessa grupper av det påstådda civilsamhället. Det är 20 miljoner dollar varje år, levererat av de federala agenturerna NED och USAID, till alla möjliga små grupper, digitala medier, etc. Dessa grupper försvarar sanktioner och blockaden av ön, som negativt påverkar mänskliga rättigheter och livsvillkoren för elva miljoner människor.

Cubainformacion 210614

Senado español rechaza propuesta del PP de condena a Cuba

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0