Är det bara Pedro Castillo som funnit det omöjligt att regera Peru?
En splittrad kongress är något som begränsar möjligheten att utöva presidentämbetet för Castillo, för hans företrädare och för de som kommer att komma efter honom.
Att tidigarelägga val, avgå eller upplösa kongressen är några av de möjliga vägarna ut ur den politiska krisen i Peru, men ingen av dem är lovande för Pedro Castillo, efter sitt första år vid makten.
Dessa alternativ innebär dock inte någon lösning på den djupt rotade instabilitet som sedan länge råder i landet, utan det är bara det att den 52-årige läraren från landsbygden nu är den som har strålkastarljuset riktat mot sig.
Det har varit ett stormigt år och Castillos utövande har präglats av så många hinder att flera experter menar att han inte kommer att kunna fullfölja de fem år som han valdes för. I detta land verkar det som om varje ny utnämning känns som ett deja vu, eftersom samma sak har hänt med de senaste statsöverhuvudena.
Vi får dock inte glömma att den nuvarande presidenten kom till Pizarro-palatset efter att ha besegrat högerkandidaten Keiko Fujimori med några få röster i den andra valomgången. Hans knappa seger var redan den ett tecken på många svårigheter.
Inledningsvis försökte han genomföra ett mer vänsterinriktat program, men ständiga interna motgångar (19 ministerier har haft mer än 50 olika ministrar), svårigheterna att uppfylla sina vallöften, den globala ekonomiska recessionen, försvagningen av statliga institutioner, de ackumulerade sociala problemen och en oförsonlig opposition (53,6 procent av befolkningen anser att oppositionen bojkottar regeringen) har lett till att 76 procent av peruanerna ogillar Castillos administration, enligt uppgifter från Ipsos.
Som om detta inte vore nog har han utsatts för fem förundersökningar om påstådd korruption. Detta är en av de viktigaste orsakerna till att det är så svårt att regera i Peru. Det är ingen tillfällighet att mer än hälften av peruanerna säger att korruption är det största problemet i landet, enligt en opinionsundersökning från Statista i maj 2022.
Sedan början av 2000-talet har sex presidenter valts i allmänna val. Av olika skäl har tio män passerat revy i regeringspalatset i Lima, och alla har dömts eller ställts inför rätta.
Å andra sidan begränsar den mångåriga politiska instabiliteten investeringarna i och det effektiva genomförandet av den sociala och offentliga politiken, vilket gör att problem som brottslighet, höga priser, arbetslöshet, fattigdom, otillräcklig utbildning, könsrelaterat våld och ohälsa växer.
Internationella valutafonden varnar för att ”de ekonomiska utsikterna för Peru omges av stor osäkerhet och trenden är negativ”.
Vi får inte glömma frågan om kongressen (en kammare), som har varit en riktig nagel i ögat på presidenterna, och det inte utan anledning: med endast 130 ledamöter som representerar mer än 33 miljoner peruaner har den 14 politiska partier. En splittrad kongress är definitivt en faktor som begränsar såväl Castillos som tidigare och kommande presidenters makt.
Även om ett regeringsbyte för många skulle kunna vara lösningen, skulle det bara vara tillfälligt och leda till ökad osäkerhet. Under nuvarande förhållanden finns det inga garantier för att en ny regering eller kongress skulle vara bättre än den nuvarande, eller den föregående.
Castillo är bara måltavlan för dagen, och mot honom riktas vapnen i ett land där det har blivit omöjligt för en och samma president att sitta vid makten i fem år… och utan att hotas av ständiga skandaler.
Milagros Pichardo, Granma 220727 (Övers: Vaple)
¿Solo a Pedro Castillo le ha sido imposible gobernar Perú?
Perus president utesluter avgång och förklarar sig oskyldig
Perus president Pedro Castillo upprepade i dag att han är oskyldig till anklagelserna mot honom och utelämnade varje hänvisning till påtryckningarna om att avgå eller utlysa nyval.
I ett meddelande till kongressen på årsdagen av landets självständighet uppmanade han också den konservativa majoriteten att samarbeta med den verkställande makten för att bygga ett bättre, mer inkluderande och jämlikt land. Presidenten sade att han för ett år sedan tillträdde mitt i ogrundade föraningar från ”de mest konservativa sektorerna som aldrig velat ha förändring eller social rättvisa”.
Trots covid-19-pandemin och ”missnöjet hos dem som tror att de äger landet” är Peru på väg mot ”ett bättre och mer välmående, demokratiskt, inkluderande och stödjande land”. Ett land utan diskriminering av något slag, med lika rättigheter och möjligheter för alla, tillade han.
Castillo anklagade de flesta medier för att ignorera regeringens resultat, förtala och ljuga, ”anklaga mig utan bevis och i en pervers omvändning av de elementära rättsprinciperna kräva att jag ska bevisa min oskuld”.
Han beskrev som oförklarligt att de stora traditionella politiska och ekonomiska makthavarna är rädda för de förändringar som krävs, eftersom privilegier som strider mot lagen inte kan tillåtas. Han tillade att trots de dagliga attackerna från oppositionen ”kommer jag i år inte att vända andra kinden till, utan sträcka ut min hand för att samarbeta till förmån för folket”, sade han.
”Vi kommer att fortsätta att arbeta för att vi alla ska kunna leva i ett mer rättvist och värdigt samhälle, för att utrota fattigdom, hunger och orättvisor”, betonade han, vilket underförstått utesluter att han avgår.
Castillo medgav att ”misstag begicks vid vissa utnämningar och att han gav förtroende åt dem som utnyttjade och hånade honom”, och syftade på sin före detta sekreterare Bruno Pacheco, den tidigare transportministern Juan Silva och familjemedlemmar som utreds för korruption. Pacheco överlämnade sig själv till åklagarmyndigheten för några dagar sedan och har, enligt uppgifter i pressen, anklagat Castillo, medan Silva och hans brorson Fray Vásquez fortfarande är på fri fot. Å andra sidan uppmanade han ”de medborgare som är på flykt från rättvisan att anmäla sig själva till myndigheterna, eftersom Peru vill veta sanningen”.
”Det finns inget som är mer motsägelsefullt och avlägset från mina värderingar, mina principer och min värdighet än korruption”, sade han.
Castillo uppgav också att hans familj förolämpas dagligen och att presidentskapet kränks. ”Jag överlämnar mig själv till rättvisan för att klargöra de brott som jag anklagas för, med respekt för rättvisan och inte för mediernas rättvisa”, sade han. Förolämpningarna och hånet får mig inte att backa, tvärtom stärker de min fasta övertygelse om att vi kommer att återhämta oss från denna kris, sade han.
Presidenten presenterade också en lång rapport om de resultat som hans administration har uppnått på olika områden.
Prensa Latina 220728 (Övers: Vaple)
Presidente peruano descarta renuncia y proclama inocencia