Storbritannien, Andorra och Italien tackar Kuba

Att hedra de kubanska läkarna är ett stort undantag, eftersom byggnaden endast är upplyst för mycket speciella ögonblick och det är första gången det görs i ett främmande lands namn

Storbritannien, Andorra och Italien tackar för Kubas bistånd

Storbritannien tackar Kuba för medicinskt bistånd

Storbritanniens ambassadör i Kuba, Antony Stokes, tackade idag stödet från den karibiska ön för den medicinska hjälpen till Anguila dit en kubansk hälsovårdsbrigad anlände i fredags för att bekämpa Covid-19.

I budskapet påminde ambassadören om att en annan grupp kubaner börjar sitt arbete på Islas Turcas y Caicos, också det territorium som tillhör Storbritannien.

Stokes tackade Kubas Utrikes- och Hälsovårdsministerium för att ha svarat positivt på begäran från administrationen på Anguila och Islas Turcas y Caicos. Begäran har fått stöd från Storbritannien som hjälpt till att göra nödvändig koordinering av de förfrågningar som Kuba fått. Storbritanniens regering har arbetat med Kuba i kampen mot Covid-19, tillade han.

”I mars samarbetade vi för att kunna ta hand om passagerare och besättning på kryssningsfartyget Braemar. Nu uppskattar vi den kubanska medicinska hjälpen för att bekämpa pandemin i våra territorier på andra sidan havet”, sade diplomaten.

Kubanerna ska stärka hälsovården i en tid av mycket hårda påfrestningar, säger representanten för Storbritannien.

Sedan pandemins början har Kuba skickat ett 30-tal brigader från Henry Reevebrigaderna till länder som bett om stöd för att kontrollera epidemin. I fredags åkte tre nya grupper med destination Anguila, Guinea Bissau och Martinica.

Fler än 2 600 hälsovårdsarbetare har anlänt till fler än 20 länder i Latinamerika, Karibien, Afrika, Europa och Mellanöstern under pandemin.

Prensa Latina 200626

Agradece Reino Unido brigadas de Cuba en territorios de ultramar

Storbritanniens Ambassadör Antony Stokes

Andorra tackar Kuba

Andorras regering var värd för en andra avskedsceremoni för de sista 39 kubanska läkarna som ska återvända hem. Delar av brigaden har redan åkt hem. Under ceremonin upprepade Andorras utrikesminister Maria Ubach landets tacksamhet mot brigaden och de kubanska myndigheterna för detta partnerskap. Urbick uttryckte sin uppskattning för Kubas viktiga hjälp i att bekämpa Covid-19 pandemin och försäkrade att detta var första gången ”ett land kommer för att hjälpa oss i en av de mest kritiska ögonblicken i vår historia.”

Andorras utrikesminister Maria Ubach med Kubas dito Bruno Rodriguez

Cuba Central Team (USA) 200702 

Italiensk minister betecknar Kuba stöd som fantastiskt

Fabiana Dadone, minister i Italiens regering, betecknade idag det kubanska exemplet på solidaritet och samarbete som extraordinärt. Det gäller Kubas stöd för att bekämpa Covid-19 i regionen Piamonte, rapporterar Prensa Latina från Rom.

I en kommentar refererar Dadone till ankomsten av en brigad på 38 kubaner till Turin för att ”hjälpa hälsovårdspersonal i sjukhusen som sedan flera veckor arbetar utan vila för att stå emot epidemin.” Hon avslutade med ”Tack Kuba, Fuerza (styrka) Piamonte”.

Tidigare har Italiens utrikesminister Luigi Di Maio uttryckt liknande uppfattningar när han tackade Kuba för biståndet. Dessa erkännande ska läggas till de många bevisen på sympati och tacksamhet som brigaden mött sedan den anlänt. Bland dem finns också guvernören Alberto Cirio och borgmästarinnan i Turin, Chiara Appendino. Dessa mötte kubanerna på flygplatsen när de anlände.

ACN 200414 (nedkortat)

Ministra italiana califica de extraordinario ejemplo ayuda médica de Cuba

Den italienska ministern Fabiana Dadone

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72