Storbritanniens regering: ”Blockaden strider mot internationell rätt”

Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond på besök i Havanna 2016. Till höger, Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez

När ska svenska regeringen vara lika tydlig som USA:s närmaste bundsförvant, Storbritannien? Eller är det Sverige numera?

Regeringen i Storbritannien: ”Blockaden strider mot internationell rätt”

De extraterritoriella verkningarna av blockaden ”strider mot internationell rätt”. Den brittiska regeringen upprepade sitt motstånd mot USA:s blockad av Kuba. Det skedde vid en frågestund i parlamentet den 18 maj.

Wendy Morton, vice sekreterare för UD, sa att USA är ”medvetet om vårt motstånd mot embargot” och att den brittiska regeringen ”arbetar aktivt med den kubanska regeringen för att stödja brittiska företag som önskar göra legitima affärer med Kuba.”

Svaret kom efter en fråga från parlamentsledamoten Grahame Morris, som är ledare för den partiöverskridande gruppen för Kuba i parlamentet. Morris, labourledamot för Easington hade frågat utrikesminister Dominic Raab om han gör ”uttalanden till sin motsvarighet i USA-administrationen om a: blockaden och b: restriktioner för att leverera medicinska resurser och humanitärt stöd till Kuba”

Wendy Morton svarade för regeringen och sa: ”Storbritanniens regering stöder inte USA:s embargo mot Kuba. Vi anser att de extraterritoriella verkningarna av embargot, inklusive de som påverkar brittiska företag, strider mot internationell lag och vi är inte övertygade om att dessa sanktioner uppmuntrar till potentiella reformer och ekonomiska framsteg.”

”Vi är i regelbunden kontakt med våra partners i USA, som är medvetna om vårt motstånd till embargot. Vi framför detta både privat och i offentliga uttalanden. Storbritannien röstar konsekvent till förmån för den årliga resolutionen i FN:s Generalförsamling som kräver ett slut på det ekonomiska, kommersiella och finansiella embargot. Vi arbetar aktivt med Kubas regering och andra organisationer med idéer om hur affärsmiljön kan reformeras och ge direkt stöd till brittiska företag som önskar att göra legitima affärer med Kuba.”

Frågan var en uppföljning av en annan fråga som Morris ställde 4 maj om brittisk hjälp till Kuba under coronaviruspandemin.

Cuba Solidarity Campaign 200519

Extraterritorial impact of the blockade is “contrary to international law” says UK Government

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR OAVKORTAT TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72