Storbritanniens största fackförbund hyllar Kuba – kräver att blockaden bryts

Unga brittiska och irländska fackföreningsaktivister i Havanna på Första maj. Foto: cuba-solidarity.org.uk

Det brittiska fackförbundet UNISON:s nationella kongress 18 – 21 juni antog ett uttalande som hyllar Kubas framsteg och kräver att den brittiska regeringen och fackföreningsrörelsen engagerar sig för ett slut på blockaden.

UNISON som organiserar offentliganställda är med sina 1,4 miljoner medlemmar Storbritanniens största fackförening. Som många andra fack i Storbritannien har UNISON en lång historia av solidaritet med Kuba, och är medlemmar i Cuba Solidarity Campaign och Scottish Cuba Solidarity Campaign.

I november och december besökte en delegation från UNISON Skottlands internationella kommitté Kuba inför firandet av revolutionens 60-årsdag och den kubanska fackliga centralorganisationen CTC:s 80-årsdag. Ett resultat av besöket var det förslag till uttalande som lades fram till fackets nationella kongress i juni i år. Kongressombuden valde att anta uttalandet som hyllar Kubas sociala framsteg och kräver ett slut på USA:s illegala blockad.

Kongressen uppmanade Storbritanniens regering att införa sanktioner mot företag och organisationer som anpassat sig till blockaden i strid med brittisk lagstiftning. Ett exempel som nämndes var Open University, ett universitet för distansstudier som utestängt kubanska studenter. Efter påtryckningar från Cuba Solidarity Campaign och fackföreningar ändrade universitetet sin policy.

Kongressen uppmanade också lokala fackklubbar att ansluta sig till solidaritetskampanjen för Kuba och att bjuda in representanter för kubanska fackliga organisationer.

Flera talare förklarade varför de ställde sig bakom motionen.

”Som vårdanställd värdesätter jag att de sedan den kubanska revolutionen har skapat ett sjukvårdssystem i världsklass för en bråkdel av de flesta länders budget, och detta trots 60 år av blockad,” sa Lilian Macer, UNISON Skottlands regionordförande.

”I Skottland och över hela Storbritannien har vi mycket att lära av deras folkhälsoagenda med fokus på förebyggande arbete.”

Tracy Delaney, ombud för UNISON Nordväst, sa: ”På Kuba spelar fackföreningarna en aktiv roll i alla delar av livet. De hjälpte till att skriva landets arbetsskyddslagstiftning. De konsulterades genom hela processen, kom med ändringsförslag och såg till att arbetarna fick sina röster hörda.”

150 kongressombud deltog i ett seminarium med Dr Enmanuel Vigil Fonseca, kubansk läkare som bland annat deltagit i läkarbrigaden i Venezuela. Seminariet leddes av UNISON:s biträdande generalsekreterare Roger McKenzie som sa: ”Ingen påstår att vi måste kopiera Kuba här. Men i ett land som vårt med omfattande barnfattigdom finns det mycket vi kan lära av Kuba och det kubanska folkets anda.”

Morning Star 190619

UNISON Scotland 190619

Unison salutes the Cuban people on the sixtieth anniversary of revolution

Solidarity with Cuba is vital and can bring success

Uttalandet i sin helhet finns att läsa här.