Stormning av Capitolium  – i Havanna?

Illustration: Cubainformacion

Stormning av Capitolium  – i Havanna?

För en månad sedan uppmanades till ”den första massiva protesten” framför Havannas Capitolium, där Nationalförsamlingen har sitt säte. Det utlovades att ”hela den utländska presskåren” skulle vara på plats och ”ingen skulle skadas” skrevs det på sociala nätverk. Uppmaningarna kom från Miami, vilket inte framgick.

Kanske var den samlade världspressen församlad framför Havannas Capitolium, men det blev inget de kunde rapportera om, för det blev ingen protest. Men vad skulle hänt om en grupp hade kommit, tagit sig in i byggnaden med våld och fem personer hade dött; det som hände i Washington? Pressen skulle inte ha sagt, som de nu upprepar till leda, att det var en ”attack på demokratin”. Och hur skulle pressen ha beskrivit det om journalister på plats skulle ha misshandlats och deras kameror förstörts? Det är vad som hände för några dagar sedan i Washington. Hade det hänt i Havanna kan man tänka sig hur tongångarna skulle ha gått. 

Foto: Nigel Pacquette, wikimedia commons

Miamimaffians uppmaningar klingade ohörda. Inga våldsamheter vid Capitolium i Havanna

De fyra legoknektar från USA-företaget Blackwater som mördade 14 civila i Irak 2007 har benådats. Men journalisten som informerade världen om denna massaker, Julian Assange, har varit inspärrad i nio år. Utan att det blivit någon skandal, varken politiskt eller i media.

I Världshandelsorganisationen WTO hindrar de rika länderna ett förslag som stöds av över 100 regeringar – bland dem Kuba och Kina – att tillfälligt avskaffa patent för mediciner mot Covid-19. Men inte nog med det: Länder som har 14 procent av världens befolkning, dessa rika länder har lagt beslag på 50 procent av de vaccin som finns eller som ska produceras. EU har köpt doser som räcker till regionens befolkning dubbelt upp, Kanada sexfalt. För att sedan prata om samarbete och solidaritet.

I november genomfördes världshistoriens största strejk: 250 miljoner personer protesterade i Indien mot regeringen Modis nyliberala politik. Har du sett något om detta i nyheterna?

Gustavo Tarre Briceño är representant för Venezuelas självutnämnde ”president” Juan Guaido i OAS (De Amerikanska Staternas Organisation). Han sa nyligen i ett TV-program i Miami: ”En invasion av Venezuela har tyvärr inte acceptans av alla som borde ha det. Vårt arbete är att intensifiera dessa påtryckningar och, vid något tillfälle, om något land anser att våld kan ge resultat och det är berett att ta risken för denna intervention vore det fantastiskt.” Men den internationella pressen kallar inte den som säger detta för ”terrorist”, utan istället är det landets lagliga regering som utmålas som kriminella och terrorister. Hur länge?

Dawn Scalici är direktör på den brittiska nyhetsbyrån Reuters, som numera tillhör kommunikationsföretaget The Thomson Corporation i USA. Hon skriver på sin web att hennes ”ansvar” är att ”tillfredsställa de olika önskemålen från USA:s regering.” Exakt så. Faktum är att Dawn Scalici arbetat i 33 år för CIA, där hon var chef för säkerhetsinformation för Västra Halvklotet. Men de västerländska nyhetsbyråerna – i motsats till ryska, kinesiska eller kubanska, är ”oberoende”. Eller hur?

Colombias regering har undantagit cirka en miljon venezolanska invandrare från att få vaccin mot Covid-19. Venezuelas regering, å sin sida, har tillkännagivit att det ska vaccinera hela befolkningen, inklusive flera miljoner colombianer i landet. Och Kuba har genom sina solidariska medicinska brigader tagit hand om 900 000 patienter med Covid-19 i 39 länder. Men vilka regeringar demoniseras och smutskastas i pressen? Gissa!

Enligt FN:s undersökning mördades förra året 73 före detta medlemmar i FARC i Colombia. Dessutom mördades 310 ledare för sociala rörelser. Sammanlagt har 1 350 mördats sedan fredsavtalet mellan FARC och Colombias regering undertecknades häromåret. Men inga reportage, ingen nyhetsrapportering, inga diplomatiska protester. För det är ju i Kuba och Venezuela som mänskliga rättigheter förtrampas. Eller?

Men låt oss återvända till Washington. Ägaren till Facebook, Mark Zuckerberg, rättfärdigade för några dagar sedan nedstängningen av Donald Trumps konto för att han ”uppmanade till ett våldsamt upplopp mot en demokratiskt vald regering.” Men i hur många år har Facebook och andra medier varit högtalare för uppror, mord och statskupp i Venezuela? Snacka om cynism.

Cubainformacion 210113 (med källhänvisningar i originalet)

Asalto al Capitolio… ¿de La Habana?

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)