Stort och smått om Latinamerika och hur det vinklas

Stort och smått om Latinamerika och hur det vinklas

Fem miljoner människor, desamma som dagligen lider av kris och varubrist, gick ut 1 maj över hela Kuba för att fira dagen i stöd för revolutionen.

Men vilka bjöd (spansk) TV för att berätta om vad ”den kubanska opinionen tycker”? Jo, artister som mångmiljonären Yotuel Romero och Willial Levy. De bor sedan årtionden inte i Kuba utan hyllar förtryckaren USA, vars regering obarmhärtigt kväver ön. Men som hjälpte familjen Levy att ”skapa ett liv fullt av möjligheter”.

Möjligheter bara för utvalda. Inte för den unga kubanskan Jennifer Castro på 19 år som nyligen anlände till ”frihetens land” och som dog vid en skottväxling (shoot-out) i Florida. Fler än 40 000 människor i USA dör årligen på grund av denna orsak. Det är den vanligaste dödsorsaken bland ungdomar och unga vuxna, fler än de som dör i olyckor. 

Förra månaden släpptes två fångar från Guantanámo – ett område som USA stulit från Kuba. De frigavs utan att några anklagelser riktats mot dem efter att de varit 20 år i fånglägret! Jemeniten Hassan Bin Attash, var 17 år när han greps. Under två år torterades han av USA, ibland upp till 12 timmar om dagen. Men medierna, så lydiga mot Väst – vem anklagar de för att inte respektera fångar? Jo, Kuba!

I ”Frihetens land” USA, känner man inte till arbetsrätt och fackliga rättigheter. I flera dagar har vi fått läsa att en ”stor arbetarseger skett hos Amazon” då ett lager i New York ska godkänna ”skapandet av den första fackföreningen på företaget.” Seger, nej. Skam. I Kuba – i en skriande kontrast – sitter arbetarna med i ledningen av företagen och ordet ”avsked” är så gott som obekant.

6 april var det ett stort elavbrott på Puerto Rico. Elnätet sköts av det privata företaget Luma. Avbrottet varade i fyra dagar. Under innevarande år har det redan varit 14 stora elavbrott och priset på el har gått upp med 64 procent. Men har du kunnat läsa om att ineffektiviteten beror på privatiseringen? Nej, aldrig. Men när det sker elavbrott i Kuba, eftersom USA bötfäller rederier som transporterar diesel till landets el-centraler, då kan vi läsa att det beror på att det ”kommunistiska systemet” inte fungerar.

I Venezuela har det nyligen varit årsdagar av två försök till statskupp. För 20 år sedan stödde världspressen, utan undantag, statskuppen mot Hugo Chávez och för två år sedan rentvättade samma press ”Operation Gedeón”, ett invasionsförsök genomfört av legoknektar. Under flera månader innan landstigningen bombarderade medierna oss med miljoner lögner för att vi, omtöcknade av propagandan, skulle gilla ”räddningen genom kupp.” Den stora spanska dagstidningen El Pais hade en ledare med titeln ”En stark ledares kupp”. Det är samma dagstidning som idag protesterar för att staden Caracas ändrat sitt stadsvapen utan att tillfråga spanska kronan! Den ”progressiva” tidningen fördömer det respektlösa förfarandet med ”Chavismen begraver det spanska arvet i Caracas´ stadsvapen.”

Cubainformacion 220510 (nedkortat, med utförliga källhänvisningar i länken)

William Levy, Yotuel Romero y un Primero de Mayo en Cuba

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72