Studera spanska på Kuba

Cienfuegos

Vi förmedlar kurser som håller hög klass och är otroligt prisvärda!

Utskriftsvänlig version (PDF)

Universitetet i Cienfuegos, Universidad de Cienfuegos, har under många år erbjudit kurser i spanska för utländska studerande. Studerande från de nordiska länderna, inte minst från Sverige, har varit en stor grupp.

Efter många års positiva erfarenheter fortsätter Svensk- Kubanska föreningen sitt samarbete med universitetet. Föreningens medlemmar har rabatt på kurspriserna.

Eftersom vi förmedlar kurserna utan ekonomisk vinst är våra priser ca hälften av vad andra, vinstdrivande organisationer, tar för sina kurser!

Kurserna i spanska ges i tre olika nivåer och är alla på 4 veckor. Man läser 4 dagar/vecka på eftermiddag eller förmiddag.

Alla kurser börjar den första måndagen varje månad. Den första dagen får man göra ett diagnostiskt prov varefter man placeras i passande grupp/nivå.

Oftast är grupperna små. Man har en nära kontakt med sin lärare och dessa är vanligen lyhörda för önskemål. Flexibilitet och anpassning är utmärkande drag. Har du några speciella intresseområden eller önskemål, ange det!

Observera att all undervisning sker på spanska. Man använder inga läroböcker som vi kanske är vana vid i Sverige. Ta med eget anteckningsmateriel, gärna en ordbok och ev en grammatikbok.

En kurs kostar 256 CUC för föreningens medlemmar. (1 CUC är drygt 1 dollar). 340 CUC för icke medlemmar. Kurskostnaden betalas kontant på plats i Cienfuegos.

Andra fördelar med våra kurser är den trevliga staden Cienfuegos och att det är lätt att knyta kontakter där. Du får en bra inblick i det kubanska vardagslivet. Cienfuegos är en relativt liten stad där man känner sig säker och trygg alla tider på dygnet. Den överväldigande majoriteten av dem som studerat i Cienfuegos är mycket nöjda! Många återvänder till staden som kallas ”söderns pärla”. Vid sidan av att plugga vid universitetet kan du hitta på andra saker att göra. Det gäller exempelvis dans och musik och idrott. Kontakter som kan hjälpa dig med det får du snart när du väl är på plats i Cienfuegos.

Svensk-Kubanska Föreningen tar en anmälningsavgift på 400 kr. Anmälningsavgiften betalas per postgiro till 40 54 11-0. Glöm inte att skriva ditt namn och ”anmälningsavgift spanskstudier Cienfuegos”!

Dessutom måste du, för att få rabatten, vara medlem i Svensk-Kubanska Föreningen. Det kostar 300 kr per år (150 för arbetslösa, studerande eller pensionärer). Betalas in på samma postgironummer. Ange ”medlemskap”.

Visum
För att studera på Kuba behöver du ett studentvisum. Om du anmäler dig i mycket god tid hinner du få ett sådant via kubanska ambassaden i Sthlm innan din avresa från Sverige. Det vanligaste är att den studerande reser till Kuba på turistvisum som man får hjälp att byta till ett studentvisum på plats i Cienfuegos.

Inkvartering
Inkvartering får du ordna själv. De flesta studenterna brukar bo i Casa Particular (registrerad privat uthyrning). Det finns ca 300 godkända Casa Particular i Cienfuegos. Gå in på Internet, priserna varierar.
Se t.ex http://www.cuba-junky.com/cienfuegos/cienfuegos-casa- particulares-home.htm.

Resa Havanna – Cienfuegos
Buss (guaguas) från Havanna till Cienfuegos avgår från Parque Zoológico i Vedado. En tur på morgonen vid 08-tiden och en kl.13.00. Bolaget heter VIAZUL och resan kostar drygt 20 CUC. (Reservation för ändringar).
Se http://www.viazul.cu

Taxi från flygplatsen i Havanna till Cienfuegos kostar ca 140 CUC.
Om du bestämmer dig för att studera i Cienfuegos!
Om du bestämmer dig för studier i Cienfuegos skall ansökan snarast möjligt skickas in till vårt kansli, se nedan. De uppgifter som universitetet/Svensk-Kubanska Föreningen vill ha är:

• Förnamn
• Efternamn
• Adress
• Kön
• Födelsedatum
• Födelseland
• Nationalitet
• Passnummer
• Passets sista giltighetsdag
• Ankomst till Kuba
• Avresa från Kuba
• Önskad kurs/nivå
• Medlem i Svensk-Kubanska föreningen sedan…?
• Betalt anmälningsavgiften – när?

Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till Anna-Greta Wallmark: 0703-71 97 89
anna-greta.wallmark@bredband.net

För anmälan vänligen kontakta kansliet på
08-31 95 30 eller: info@svensk-kubanska.se
PlusGiro 40 54 11-0

Välkommen att studera i Cienfuegos!