Sverige – Nicaragua 44 – 0

Dessvärre inte det troliga resultat från en fotbollslandskamp mellan de bägge länderna utan färsk statistik på antal dödade av gängrelaterat våld i Sverige vs. Nicaragua.

Nicaragua – inga mord på grund av gängsammandrabbningar under 2021.

I Sverige tävlar politiker från samtliga partier om vem som kan tänkas erbjuda strängast straff för olika brott, göra de enklare för säkerhetspolisen att övervaka och bugga oss, slänga småbarn med utländsk härkomst i fängelse för senare leverans till Kabul…och som grädde på moset, med våld tvinga oss att öppna våra mobiltelefoner för att ta del av vem vi har chattat med.

Jag chattar ofta med medlemmar i Svensk-Kubanska Föreningen ….några dessutom av utländsk härkomst. I grunden vänliga och solidariska människor som liksom jag själv stödjer ”diktaturerna” i Cuba, Venezuela och Nicaragua…något som säkert kan komma att ses som straffbart i Morgans, Jimmys och Nooshis framtida Sverige.

Bild 1. Svensk-Kubanska Föreningen bidrar med solidaritets-piñatas till barnen i staden Leon

Nicaragua går som vanligt mot strömmen… En väl bevarad hemlighet i lydnadsmedia är att inga mord på grund av sammanstötningar mellan olika lokala kriminella gäng hittills förekommit under 2021, enligt senaste rapporten från Policia Nacional de Nicaragua.

Trots landets minst sagt utsatta läge mitt i supply-chain för colombianskt kokain som skall levereras just-in-time till överklassen i USA, Europa och Sverige…har varken Colombianska, Mexikanska eller Salvadoranska grupperingar som Clan del Golfo, Sinaloa-kartellen eller MS13 trots ihärdiga försök lyckas få fotfäste i landet.

Nu snackar vi inte om några missanpassade invandrarungar som terroriserar äldre damer i så kallade utsatta områden runt om i Sverige…utan om internationella knarksyndikat som i direkt samarbete med folkvalda, korrupta regimer styr och terroriserar i stort sett alla angränsade pseudodemokratier till Nicaragua.

Polisen i Nicaragua har i år samlat in närmare 5.000 illegala vapen och lagt rabarber på mer än 30 ton kokain….den enda säljbara exportprodukt som Colombia numera lyckas producera och som samtidigt håller en stor del av den mexikanska och salvadoranska ekonomin vid liv. Tre länder som inte längre klarar av att producera tillräckligt med mat åt sin egen befolkning. Inte konstigt att Duque, Bukele och AMLO blir sura på nicaraguanerna när de eldar upp deras sista inkomstkälla och försenar leveranserna till stamkunderna.

Bild 2. 265 kg kokain på väg från Colombia till konsumenterna i USA, Europa och Sverige…uppeldat i Puerto Cabezas, Nicaragua.

Kombinationen droger, vapen, gäng och korrupta regeringar…verkar vara den garanterat säkraste vägen till ett fallerat samhälle. Det spelar ingen roll om landet är USA, Colombia, El Salvador, Mexico eller Sverige. Miljarderna som används till att på olika sätt militarisera länderna har ingen som helst effekt på brottsligheten om den politiska viljan att ändra samhället i grunden saknas.

Nicaraguas metod för att bekämpa kriminalitet i alla dess former; grov gängkriminalitet, knarksmuggling, våld mot kvinnor och allmänt småbus är lika enkel som självklar….minskade klyftor i samhället, ökade möjligheter för invånarna och en tro på framtiden.

I Nicaragua tar det form av ett system baserat på folkstyre…”El Pueblo Presidente”…där parlamentariker, lokala politiker och tjänstemän har en direkt kontakt med invånarna på ”barrio nivå” och ser till invånarnas verkliga behov. Delaktighet på gräsrotsnivå är enda sättet att kunna ingå i Nicaraguas regering och som slutligen mynnar ut i en möjligheten att bli omvald….Tvärtemot Sverige, där den politiker som har flest SM-guld i ”brott och straff” i framtiden kommer utses till statsminister, riksdagsman och kommunpolitiker.

Bild 3. Diputado Filiberto Rodriquez (FSLN-Leon) på besök i barriot.

Trots Nicaraguas minst sagt magra statsbudget, en desinformationskampanj i svenska medier av journalister som troligen inte ens kan peka ut Nicaragua på världskartan, illegala sanktioner införda med stöd från den svenska imperialist-vänstern…sanktioner dessutom riktade direkt mot nicaraguanska polisen…så talar statistiken och fakta för sig själv…Nicaragua är på rätt väg medan Sverige har valt samma väg som alla andra….mer pengar, mer poliser, mer militarisering, mer brottslighet.

Bild 4 och Bild 5. Nicaragua…som vanligt fridfullt.

Bild 6 och Bild 7. Barrio Hugo Chavez, Leon.

(2021) Nicaragua Sverige
Invånare 6.7 miljoner 10.4 miljoner
BNP/capita 2.000 us$ 55.000 us$
Poliser/capita 275 325
Gängrelaterade dödsskjutningar 0 44

De flesta svenska politiker hade säkert hoppats på omvända siffror vad det gäller gängrelaterade dödsskjutningar…tyvärr är resultatet inte en slump. Orsaken ligger istället i alla de sociala program, stöd till familjejordbruk och småföretag med möjligheter till personlig utveckling och hopp om en bättre framtid som Nicaraguas regeringen har valt att implementera i samma takt som vi i Sverige har valt att avveckla detsamma.

Det finns mycket som fortfarande kan bli bättre i Nicaragua. Det finns också mycket som fortfarande kan bli sämre i Sverige.

Nils Assarsson, León, Nicaragua i December 2021