Eva Björklund om terroristerna i Miami

15 november
Meme av @RcgThiago (som fått sitt Twitterkonto stängt!): Yunior lämnar landet, resten av anhängarna blev kvar...

Anti-Kubaterroristerna i Miami

Ett nytt försök att på USAs uppdrag uppvigla kubanerna mot sin folkvalda regering

Det är för djävligt, infernaliskt, vidrigt.

Det finns inte ord för att tillräckligt starkt fördöma USA-regimens upptrappning av sitt nu 60-åriga ekonomiska utsvältningskrig mot Kubas Folk och Revolution.       

Orden räcker inte heller till för att rätt och tillräckligt hylla och tacka Kubas Folk för att de står ut, och kämpar, generation efter generation. 

Nu till 15 november organiserar rikligt finansierade mördare och terrorister i Miami protester i Kuba. En av dem, Ramón Saúl Sánchez är en av de ansvariga för sprängningen 1973 av ett kubanskt passagerarflyg  med 77 passagerare, hela Kubas Ungdomslag i fäktning, internationella diplomater och civila, som alla miste livet.

Saúl Sánchez deltar nu öppet i planeringen av ”15 N” (15 November) en Miamiorganiserad regeringsfientlig demonstration i Kuba, av samma slag som 11J, 11:e Juli, i somras.

En av de ansvariga var då som nu  Yunior García,  kompanjon till Manuel Cuesta – exilkuban som förklädd till socialdemokrat friade till SAP 2019. Han leder nu en högerextrem  organisation med säte i Argentina, CEDAL.

2017 fick CEDAL över 100 000 US-dollar från USAs NED,  och ytterligare 100 000 US-dollar till ”Regional satsning för att stärka demokratiska värderingar i Kuba”. 

Supermakten USAs utsvältningsblockad mot kubanerna har pågått i över 60 år, hur står de ut? Jo, tillsammans, ett engagerat folk, med sina folkrörelser i alla bostadskvarter, alla arbetsplatser, alla institutioner över hela öriket.  

Covid-19-krisen var den senaste  utmaningen som Kuba klarade av, med sin ledning, sin forskningsexpertis, sina folkrörelser. Som de klarade av den värsta krisen, när Sovjetunionen på 90-talet drog tillbaka sitt stöd, ett flera gånger värre ekonomiskt dråpslag än den kris Kuba upplever nu.  

I Kuba, där sjukvården är gratis för alla, kämpar kubanerna nu mot de brutala följderna av USAs skärpta utsvältningsblockad.

”Företag som har sålt material till oss i 60 år blev rädda”, berättar Vicente Vérez Bencomo, en av de kubanska forskare som utvecklade Soberana-vaccinet, om hur de kunde ta fram sina covid-vacciner, efter att Donald Trump infört 243 nya ekonomiska sanktioner – som Joseph Biden vidmakthåller.

Vérez berättar att de på hans forskningsinstitut  ”tog alla resurser vi hade från andra projekt och la dem på vaccinforskningen, och kunde ta fram våra covid-vacciner. Våra forskare är vana att göra mycket med väldigt lite. Och livet visar att vi har rätt.”

Efter att ha tillverkat tillräckligt med vaccin för hela öbefolkningen delar Kuba det med andra länder och hjälper dem att själva tillverka det.

Vad vi ser över hela världen är hur de rika länderna hamstrar vaccinförråd.”

Nu gäller det för Kuba att klara den ekonomiska kris som USAs skärpta blockad skapar och de gatugäng som USA finansierat och lärt upp för cyberkampanjer som utnyttjar folks missnöje med varubrist och höga priser.

Det har också regeringen insett, och behovet av: ”Konstant kommunikation, 2-vägs. Vi har lärt oss att lyssna bättre, dela idéer och veta hur folk upplever problemen, vad som är viktigast, hur folkets huvudfrågor behöver åtgärdas.” De informerar nu dagligen om läget och åtgärder för att lösa problemen, det handlar,  som presidenten säger, om folkets delaktighet:  Dagliga rapporter om läget och åtgärder för att komma till rätta med varubrist och priser, med ökad ersättning till jordbrukarna,  kontroll på dagligvarupriserna,  så att alla ska vara informerade, och kunna rapportera överträdelser.

Som Kubas hälsominister José Angel Portal Miranda sa i Nationalförsamlingen i oktober att det är nödvändigt att finnas, lyssna och reagera i varje grannskap. Konstant kommunikation, sa han, ”lyssna bättre, dela idéer och veta vilka frågor som är de viktigaste.”

Hur ska de orka, säger jag, jo som förr, ett engagerat folk kan, med folkrörelserna, lösa också denna kris. De är  Kubas ”hemliga vapen”.  Folkrörelserna , CDRs grannskapskommittéer till Revolutionens försvar, i varje kvarter och bostadsområde, liksom Kvinnoförbundet FMC , och på arbetsplatserna facket,  CTC, Kulturarbetarna har sin organisation UNEAC, med Musiken, Konsten, Orden, Litteraturen, Ungkommunisterna har  sin organisation UJC och de yngre har Pionjärerna.

Eva Björklund 211115

SLUTSPURT I KANYLKAMPANJEN –

”1 MILJON KANYLER TILL KUBA!”

HJÄLP TILL ATT NÅ MÅLET FÖRE NYÅR!

Vi driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför, Kuba.

Kubas vaccination av sin befolkning är ett slag mot USA:s förlamande blockad som försöker tvinga kubanerna ner på knä.

GE ETT BIDRAG! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0