Tidigare statschefer fördömer USA:s sanktioner mot Venezuela

Spaniens förre premiärminister Zapatero. Foto: telecinco.es

Spaniens förre premiärminister Jose Luis Zapatero förklarade i lördags att utvandringen från Venezuela beror på USA:s, Kanadas och EU:s ekonomiska sanktioner.

”Som alltid när det gäller ekonomiska sanktioner och en finansiell blockad är det inte regeringen utan folket som får betala”, sade Zapatero till spanska nyhetsbyrån EFE i en intervju i Sao Paulo, Brasilien.

”Jag måste säga att intensiteten och ökningen av emigrationen de senaste månaderna har mycket att göra med de ekonomiska sanktionerna som USA påtvingat Venezuela, sanktioner som stöds av några regeringar.”

USA-allierade länder och organisationer har skyllt vad de kallar ”flyktingkris” på den venezolanska regeringen och president Nicolas Maduro, som de anklagar för att strypa ekonomin och utöva ”diktatorisk” makt.

Regeringen, som återvaldes med bred marginal i maj, hävdar att den ekonomiska krisen som plågar venezolanerna beror på en serie fientliga finansiella aktioner som hindrar regeringens möjligheter att köpa nödvändighetsvaror som livsmedel och medicin. Sanktionerna har i praktiken strypt Venezuelas finanser genom att beslagta dess resurser.

Zapatero har stött en dialog mellan de olika parterna i Venezuela som enda sättet att uppnå politisk och ekonomisk stabilitet. Hans senaste bidrag till detta var hans deltagande som medlare i en misslyckad runda av samtal i Dominikanska Republiken.

Zapatero kommer inom kort till Venezuela för att ”se situationen” och ”främja möjliga scenarier för dialog snarast.”

Liknande uttalanden som Zapateros kommer från Uruguays förre president Jose Pepe Mujica. Han fördömer också sanktionerna och hävdar att ”historisk erfarenhet visar oss att det enda resultatet är allt värre villkor för de svagaste i samhället.”

”Regeringar kan vara höger, vänster eller i mitten, men vad gott förde sanktionerna mot Francos Spanien med sig? De gjorde saken bara värre för de fattiga spanjorerna. De påverkade inte Franco, han dog som en gammal man i sin säng. Ekonomiska sanktioner påverkar inte regeringar, de skadar de fattigaste i folket”, tillade han. Och: Sanktioner är ”maktfullkomliga och ärligt talat en imperialistisk handling.” Det var i en längre intervju som Mujica kommenterade fängslandet av Brasiliens presidentkandidat Lula Da Silva, den ekonomiska krisen i Latinamerika och konsumtionssamhället i Latinamerika.

Mujica pratade också om den ekonomiska krisen i Venezuela och hävdade att ”det som händer i Venezuela är inte Maduros fel. Oljerikedomarna ledde i längden till att bli ett gift för det venezolanska samhället, det deformerade ekonomin och venezolanerna vande sig vid att importera vad de behövde…på landsbygden finns ingen, ingen boskap, ingenting. Folk flyttade till städerna och glömde sina hantverk. Under dessa förhållanden så stod Venezuela utan råd när oljekrisen kom. Landet hade ingen livsmedelsproduktion. Det kan man inte lösa med något trolleri.”

Venezuelanalysis 180917

https://venezuelanalysis.com/news/14055