Tortyr i Spanien, Argentina och Venezuela?

I en rapport från Baskiska Kriminologiska Institutet på Baskiens statliga universitet uppges 4 113 polisanmälda fall av tortyr i Baskien mellan 1960 och 2014, varav fler än 3 000 efter Francodiktaturens fall 1975. De stora spanska medierna har tystat ner, eller avfärdat, rapporten. Webbtidningen publico.es hör till det fåtal som uppmärksammat skandalen. Ett fåtal tjänstemän har faktiskt dömts mellan 1979 och 1982, varav 21 poliser eller civilgardister. Många ur den lilla skaran dömda har senare benådats av spanska regeringar.

Det är som i Argentina. Där skrivs i en rapport att under de två åren under nuvarande högerpresidenten Mauricio Macri så har 725 personer dött på grund av polisvåld. Men de stora tidningarna som Clarin och La Nacion har inte nämnt detta överhuvudtaget. Nej, i den spanska och argentinska pressen kan vi istället läsa om påstådda övergrepp mot mänskliga rättigheter i Kuba och Venezuela.

Protesterna i Iran har följts i detalj av de stora västliga medierna. Något som står i kontrast hur de följt protesterna mot valfusket i Honduras sedan börja på december. I dessa protester har 18 personer dött på grund av polisens attacker. De västliga regeringarna, särskilt USA:s, stöder protesterna i Iran, medan de samtidigt försvarar Honduras´ regering. Hur ska man förklara detta informativa hyckleri och dubbelmoral?

Sedan Trump tillkännagav erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad har 16 palestinier mördats av israelisk militär, 345 barn har skadats och 100 journalister utsatts för övergrepp. Men mot Israel införs inga sanktioner eller kritik. FN:s Generalförsamling krävde, med 128 röster mot 9, ett tillbakadragande av erkännandet. Ett av de få länder som stödde USA var händelsevis Honduras.

I november 2017 så röstade det internationella samfundet ner USA då 191 länder mot två, röstade för Kuba och mot USA:s blockad av ön. Men inget händer och det tystas ner. Men tänk er om FN skulle kräva val i Kuba enligt västerländskt mönster? Hur många reportage, ledare, artiklar och upprop skulle vi få i medierna?

Likaså, tänk er vilket liv det skulle bli i medierna om man i ett turistland som Kuba skulle finna sex personer hängda i ett turistområde? Men det blir inga rubriker då det händer i Mexiko. Det är ett land där över 196 000 personer dödats de senaste tio åren. Det blir en notis bland andra, en notis som stöder regeringen och polisen och de enda som pekas ut som skyldiga är kriminella gäng. Ingen som helst politisk analys. Skulle inte vinklingen och tonen varit annorlunda om det skulle ha hänt i exempelvis Venezuela?

Kommer ni ihåg när den tidigare Riksåklagaren i just Venezuela i augusti anklagade president Maduro från att ha tagit emot mutor från brasilianska byggföretaget Odebrecht? Det blev rubriker, men några dagar senare när ”nyheten” dementerades, blev det inga omnämnanden. Det visade sig, vilket medgavs av Marcelo Odebrecht fd VD för företaget, att man finansierat inte Maduro utan oppositionen i Venezuela! Och världspressen fick ännu en attack av informationsglömska.

Cubainformacion.tv 180105 (med kompletta källhänvisningar i originalet), Folket i Bild Kulturfront 1/201