Tragedi, sorg och poesi i Venezuela

Jordskred i Las Tejerías, Venezuela
Foto: Prensa Latina

Tragedi, sorg och poesi i Venezuela

Jordskredet i staden Las Tejerías i delstaten Aragua, i nordöstra delen av landet, har förvandlat den gångna veckan till en riktig mardröm för invånarna och har lett till att hela Venezuela har drabbats av sorg.

Vatten, lera, träd och stenar som rusade nerför berget svepte med sig människor, hus och allt i sin väg och förstörde bostäder, butiker och serviceinrättningar i området som ligger drygt 5 mil från Caracas och där mer än 54 000 människor bor.

Den 8 oktober kommer att bli ihågkommen för den ödesdigra händelsen, då 50 personer, inklusive barn, hittills har förlorat livet och 12 familjer har nära och kära som fortfarande är försvunna en vecka efter tragedin.

Om naturens angrepp var våldsamt, med regn som på sex timmar enligt det nationella meteorologiska institutet översteg regnmängden för en hel månad, var reaktionen från den nationella regeringen och dess organ, inklusive de nationella väpnade styrkorna, också imponerande och effektiv.

Det fanns också solidaritet från alla människor, institutioner och personligheter i landet som gjorde sorgen till sin egen och donerade tonvis med mat, kläder och andra varor till sina drabbade landsmän.

Stöd kom även från vänländer som Kuba, Kina, Bolivia, Nicaragua, Syrien, Argentina, Iran, Ryssland, ALBA-gruppen och FN, bland andra.

President Nicolás Maduros beslutade om tre dagars nationell sorg på grund av katastrofen och installerade en kommandopost i presidentpalatset och som sedan flyttades till Las Tejerías visade på händelsens omfattning, då något liknande inte inträffat i landet på mer än tio år.

Ett annat faktum som bör framhållas är den civil-militära enhet som från första stund tog itu med återställningsarbetet, vilket har garanterat att 97 procent av elförsörjningen har återställts, liksom 65 procent av vattenförsörjningen och 100 procent av mobiltelefonin.

Utöver detta arbete har mer än 2 000 containrar med jord och sediment avlägsnats från området efter jordskredet, enligt vicepresident Delcy Rodríguez.

Den här veckan inleddes också XVI Världspoesifestivalen, som pågår fram till den 20 oktober, med deltagande av mer än 300 inhemska och utländska poeter från 30 länder, som särskilt uppmärksammar 200-årsdagen av Simón Bolívars poetiska verk Mi delirio sobre el Chimborazo.

Arrangörerna av festivalen omvandlade poesi till solidaritet och deras lokaler till mottagningscenter för donationer till dem som drabbats av jordskredet i byn Las Tejerías.

Kulturminister Ernesto Villegas uttryckte det väl när han betonade att Venezuela med festivalen bekräftar sitt engagemang ”för livet, glädjen, framtiden, tron och hoppet om en human mänsklighet”.

Prensa Latina 221015
/cv

Tragedia, duelo y poesía marcan semana en Venezuela