Trots växande krav: Kuba kvar på USAs terroristlista

Talesperson State Department
Kristina Rosales vid ett tidigare tillfälle. Foto från Facebook

USA avvisar förslaget att ta bort Kuba från listan över stater som stöder terrorism

Trots det växande kravet från det internationella samfundet på USAs regering att ta bort Kuba från listan över statliga sponsorer av terrorism, har talespersonen för USAs utrikesdepartement, Kristina Rosales, just meddelat Vita Husets beslut att fortsätta med orättvisa och lögner.

Talespersonen svarade på den colombianske presidenten Gustavo Petros begäran i FN om att Kuba skulle strykas från listan.

Rosales var tydlig: ”Kuba står fortfarande på listan, det finns ingen förändring, inget tillkännagivande eller några nyheter”, och betonade att varje beslut i detta avseende endast skulle informeras av USA, och inte genom tredje land.

Det har hon rätt i, endast hennes regering är ansvarig för en sådan godtycklighet, och endast hennes regering kommer att få stå till svars i historiens oundvikliga dom.

Svaret är riktat till de hundratals länder, till de miljontals människor i världen – inklusive hennes eget  – som anser att Kubas engagemang i kampen mot terrorism är obestridligt, och att användningen av denna lista för att utöva påtryckningar, för att straffa ett lands värdighet, är ett felgrepp.

Det är ingen tillfällighet att de några veckor tidigare använde en av den kubansk-amerikanska ultrahögerns främsta aktörer, Orlando Gutiérrez Boronat, för att främja en kampanj som syftade till att försöka få det att se ut som om Kuba skickade legosoldater till kriget i Ukraina.

Denna B-film, bland de sämsta som producerats i Hollywood med sina fjärde klassens skådespelare, femte klassens manus och miljonbudget, trots ett rungande misslyckande på bio, var avsedd att försöka passa in i den diskurs som framställer Kuba som ett terroristland, eller ett land som stöder detta gissel.

Det är inte heller någon tillfällighet att innan State Departments talesperson ens tillkännagivit detta började flera medier sprida påståendet att Kuba, efter sitt ”inträde i kriget”, hade ”få vänner” i USA som skulle stödja att landet togs bort från listan.

Men vad än Vita huset säger så är den nakna sanningen värd mer än någon lögn, hur välklädd den än må vara; och sanningen står på det enade, värdiga och upproriska Kubas sida.

Raúl Antonio Capote, Granma 230922 / cv

Estados Unidos desestima propuesta sobre retirar a Cuba de la …