Trumps anti-kubanska vanföreställningar

Trumps anti-kubanska vanföreställningar

Med en cynism utan like har Trumpadministrationen åter lagt Kuba till sin lista över länder som ”inte samarbetar” i kampen mot terrorism. Kuba var orättvist med på listan under 33 år, men plockades bort av Obama 2015, som del i påbörjandet av normalisering av förbindelserna mellan länderna. De som sätter samman listan är ingen annan än regeringen i det land som systematiskt utövar statsterrorism i världen. Det är landet som släppte atombomberna över Hiroshima och Nagasaki, förödde Vietnam, Korea, Afghanistan, Irak och Syrien, samt bedriver folkmord med sin blockad av flera länder – blockader som hålls intakta eller intensifieras under pandemin- mot Kuba, Venezuela, Iran, Palestina, Nordkorea och Syrien.

Det är ingen tillfällighet att länderna som utsätts för blockad och de som sätts upp på listan i stort sett är desamma. Detta är regeringen i landet som med terroraktioner under årens lopp har tagit livet av 3 478 kubaner och invalidiserat 2 999. Dessutom har det orsakat mycket omfattande ekonomisk skada i Kuba.

Argumenten för att sätta upp Kuba i listan är inte seriösa och visar Washingtons totala arrogans av internationell rätt. Uppehället och säkerheten för ELN-gerillans förhandlingsdelegation är ett ansvar som Kubas regering har i egenskap av att vara garant för fredssamtalen. Dessa kom till på begäran av regeringen i Bogota. Sedan är det en annan sak att Trump beordrat sin vicepresident i Colombia, Ivan Duque, att dynamitera samtalen och kräva att Havanna lämnar ut ELN-delegationen.

Återinlemmandet av Kuba på listan är en del av den hejdlösa mediekampanjen av hat, fientlighet, aggression och mobbmentalitet som intensifierats sedan Trump intog sitt ämbete. Då togs politiken mot ön över av den anti-kubanska extremhögern. Mest framträdande är senator Marco Rubio, utrikesminister Mike Pompeo, viceminister Michael Kozak och USA:s ambassad i Havanna. Alla är de aktiva i kampanjen.

Enbart under 2019 vidtogs 86 åtgärder mot Kuba. Bland dem ikraftträdandet av hela den extraterritoriella Helms-Burtonlagen och straffåtgärder mot företag som har med de viktiga drivmedelstransporterna till Kuba att göra. Syftet är detsamma som alltid: att kväva folket genom brist och få dem att resa sig mot sin regering. Nyligen anklagade chefen för USA:s Sydkommando Kuba för att delta i knarksmuggling tillsammans med Venezuela. Något som går rakt emot vad USA:s egen knarkbekämpningsmyndighet DEA rapporterar.

I detta klimat av ökat hat kom attacken mot Kubas ambassad i Washington med en 32 AK47:a inte som någon överraskning. Alexander Alazo parkerade sin pick-up på 16:e gatan i närheten av Vita Huset. Han gick ur bilen med en kubansk flagga som han misslyckades med att tända på. Sedan tömde han magasinet på sin AK 47:a mot ambassaden. Därefter svepte han in sig i USA-fanan och överlämnade sig till polisen.

Anmärkningsvärt har USA:s regering överhuvudtaget inte nämnt attacken. Tänk då på att när den skedde fanns tio diplomater i byggnaden. Än mindre har Washington publicerat någon officiell ursäkt för denna allvarliga aktion, som omedelbart och korrekt beskrevs som en terroristattack av Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez. Ett sådan ursäkt är en obligatorisk akt från värdlandets sida, enligt de mest elementära regler och artighet efter en attack. Det har skyldighet att garantera säkerheten för diplomatiska installationer på sitt territorium, vilket slås fast i Wienkonventionen om diplomatiska relationer från 1964. Men anständighet och artighet ingår inte i den korrupta politik som Trump står för.

Gärningsmannens bakgrund gavs den 12 maj av Kubas utrikesminister. Alazo har behandlats som mentalsjuk av USA:s myndigheter efter attacken. Men han visade aldrig någon störning när han gjorde sin militärtjänst i Kuba, inte heller har han verkat labil i sina ärenden med Kubas konsulat. Än mer misstänksamt är hans aktivitet i den protestantiska kyrkan i Miami, vars pastor Frank Lopez är nära vän till Marco Rubio och Carlos Vecchio. Den senare är den venezolanske självutnämnde ”presidenten” Guaidos ”ambassadör” i Washington. En medlem i församlingen, Leandro Perez, som efter attacken uppgav sig vara ”nära vän”, har uppmanat till mord på Raul Castro och Kubas president Miguel Diaz-Canel.

Något är ytterst ruttet i fallet och Trumpadministration är skyldig förklaringar, inte bara till Kuba, utan till hela diplomatkåren i Washington. Och, förstås, till USA:s folk.

Resumen Latinoamericano 200513

Trump’s Anti-Cuba Delusions

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72