Trumps IT-insatsstyrka mot Kuba

En insatsstyrka i USA leder cyberkriget mot Kuba

Denna vecka samlades Trumpadministrationens nya ”Kuba Internet Insatsstyrka” för första gången i Washington. Den har ådragit sig kritik från såväl Kubas regering som oberoende media i Kuba, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Insatsstyrkan beordrades av Trumps presidentdekret i ett nationellt säkerhetsmemorandum och innefattar ämbetsmän från stats- och kommunikationsdepartementet, USAID och Regeringsmyndigheter för radio/TV-sändningar mot Kuba, rapporterar AP.

I statuterna för insatsstyrkan slås det fast att dess uppgift är att undersöka och expandera tillgången till Internet i Kuba, inklusive genom stöd från USA:s regering till program för att ”främja yttrandefrihet”.

Kubas regering ser insatsstyrkan som ännu ett sätt för USA att kränka Kubas oberoende och främja undergrävande verksamhet. Kubas regering har överlämnat en formell protest till USA:s ambassad i Havanna.

Den pensionerade kontraktsanställde Alan Gross, som var fängslad i fem år i Kuba efter att ha distribuerat satellitkommunikationsutrustning, kritiserade insatsstyrkan. Han säger att ”tills Kubas regering ber om det slags bistånd som USA kan ge, så borde inte USA hålla på med sådant här”, rapporterar Reuters.

Oberoende media i Kuba, som vuxit under senare år tack vare ökad tillgång till Internet, kritiserar också insatsstyrkan. Kubaner som Elaine Diaz, grundare av den oberoende websiten Periodismo de Barrio är bekymrade att USA:s inblandning ”skadar trovärdigheten hos oberoende media”. Så snart USA tillkännagav insatsstyrkan så började regeringsvänliga bloggare i Kuba att attackera oberoende media, säger Reuters. Diaz säger att han vägrar ta emot pengar från USA; ”om media ska kallas oberoende, betyder det att de är oberoende av såväl Kubas som alla andra regeringar.”

Cuba Central Team 180209