Trumps presidentdekret om Venezuela – en krigsförklaring

Sex miljoner familjer i Venezuela har tillgång till billig mat via CLAP. USA hotar nu alla företag som levererar mat till CLAP med sanktioner. För att svälta folket till underkastelse.

Trumps senaste presidentdekret kan inte kallas något annat än en krigsförklaring. Så betraktar också FN-stadgan den typ av sanktioner och blockad som USA nu infört mot Venezuela och Kuba (och Iran, Syrien, Nordkorea)

”Det nya dekretet hotar med sanktioner mot praktiskt taget varje företag, individ, utländsk eller amerikan, som gör affärer eller erbjuder stöd till någon som har anknytning till Maduro-regeringen” sade talesmannen [för USA:s regering]. Wall Street Journal 190805

Venezuela fördömer USAs imperialistiska totalblockad

”Venezuela fördömer, inför världssamfundet, en ny verkställande order från USA att formalisera den kriminella ekonomiska, finansiella och kommersiella blockaden mot venezolanerna[…]”

Venezuelas regering fördömde på tisdagen en ny åtgärd av Donald Trump-administrationen för att verkställa en fullständig ekonomisk blockad av landet.

Åtgärderna innebär en upptrappning av tidigare sanktioner, beslagtagning av Venezuelas tillgångar i USA, samt nya försök att hindra andra nationers samarbete med regeringen under president Nicolas Maduro.

Utrikesminister Jorge Arreaza publicerade regeringens svar på Twitter och sa att ”Venezuela fördömer, inför världssamfundet, en ny verkställande order från USA att formalisera den kriminella ekonomiska, finansiella och kommersiella blockaden mot venezolanerna, vars mål är att tvinga fram en regeringsändring som strider mot landets grundlag.”

”Den styrande eliten i USA avser att verkställa blockad mot alla venezolanska tillgångar och egendomar, att lagstifta en grotesk och skamlös plundring, den största, samtida i internationella sammanhang,” enligt uttalandet.

Venezuela menar att målet med USAs intensifiering av sanktioner är att sabotera dialogen mellan regeringen och oppositionen, sammankallad av den norska regeringen. ”Det är uppenbart att USAs regering och dess allierade vill att den politiska dialogen i Venezuela ska misslyckas. Resultatet och fördelarna skrämmer dem. Men den bolivarianska regeringen i Venezuela kommer inte tillåta att eskaleringen av USAs aggressioner påverkar processerna för politisk dialog i landet, och bekräftar att vi är orubbliga i vår vilja att nå nationella avtal,” enligt uttalandet.

Trots att USA redan klippt banden med Venezuelas regering och beslagtagit CITGO, dotterbolaget i USA till Venezuelas statliga oljebolag, PDVSA, legaliserar den verkställande befallningen processen. Dessutom är avsikten att slå tillbaka Venezuelas allierade, såsom Ryssland och Kina, vilka gett landet hjälp och ökat det bilaterala samarbetet sen den självutnämnde lagstiftaren Juan Guaidos kuppförsök.

Regeringens uttalande avslutades, ”Mot den imperialistiska attacken uppmanar president Nicolas Maduro venezolanernas enighet att besegra ekonomisk och politisk terrorism i den här nya fasen.”

Effekterna av USAs ekonomiska blockad har haft förödande konsekvenser för den venezolanska befolkningen. I en nyligen genomförd studie av två ekonomer från USA påvisas att över 40 000 venezuelaner dött som direkt följd av USAs ekonomiska sanktioner.

Telesur 190806

Venezuela denounces the imperialist total blockade by US