Twitter stänger kubanska medier

Twitter och andra sociala medier är vapen i USA:s tjänst.

Twitter stänger kubanska medier

I onsdags stängde Twitter ner kontona för Kubas statliga nyhetsmedier, journalister, andra framträdande politiker och enheter. OnCuba rapporterar att Twitter hävdar att kontona brutit mot Twitters regler. Kubas journalistförbund nekar till några regelbrott och kräver att Twitter omedelbart öppnar de stängda kontona.

Enligt Reuters hade några av kontona återställts i fredags, medan Raul Castros konto, Cubadebates konto och en rad andra fortfarande var nerstängda.

Cuba Central Team 190913

Twitter ansluter sig till den antikubanska rörelsen

Strax innan en viktig konferens, med syfte att diskutera den växande ekonomiska krisen i landet, så berövades de kubanska ledarna plötsligt en av de viktigaste plattformarna på de sociala nätverken.

Händelsen inträffade nyligen när Twitter, som används av fler än 100 miljoner människor i hela världen, oförklarligt stängde ner kontona för den kubanske presidenten Miguel Diaz Canel, de viktigaste journalisterna och kontona för regeringstjänstemän, bland dem Mariela Castro Espin, dotter till Raul Castro och chef för Nationella Centrat för Sexualupplysning. Det var den senaste handlingen mot Kuba från Trumpadministrationen, som upphävt alla de öppningar som Obama gjorde 2014. De senaste månaderna har Trump skärpt den ekonomiska blockaden, förbjudit kryssningstrafiken och intensifierat mediekrigföringen.

Twitter, USA-ägt och styrt från San Francisco, sade först att avstängningarna berodde på regelbrott. Därefter ändrade man sig och hävdade att det handlade om politisk manipulation. ”OnCuba” informerade att chefen för Global Kommunikation på Twitter, Ian Plunkett, angav att de stängda kontona använde sig av multiplicering för att artificiellt blåsa upp och manipulera antalet konton så att dessa skulle verka viktigare bland alla ”tweeten”. Kubanska Journalistföreningen UPEC nekade till att det skulle förekommit någon manipulation. Flera av kontona återupprättades inom några dagar medan många fortfarande är stängda, inklusive de flesta av dem som tillhör höga funktionärer.

En mer sannolik förklaring till alla nedstängningar kan vara den tweet som president Diaz Canel skrev strax innan där han hävdade att USA använde sig av ”lögner, förtal och hyckleri som ursäkt för att skärpa blockaden. Då USA misslyckats i Venezuela, attackerar de brutalt #Cuba. Vi ska stå emot och vi ska segra.”

Tweeten skrev Diaz Canel som svar på USA:s Finansministeriums tillkännagivande om nya sanktioner som kraftigt inskränker rätten till att skicka pengar till Kuba och hindrar banktransaktioner. USA:s finansminister Steven Mnuchin deklarerade att de nya reglerna gör den ”kubanska regimen ansvarig för förtrycket av det kubanska folket och stödet till andra diktaturer i hela regionen.”

Enligt nyhetsbyrån Prensa Latina så lanserade Kubas Hälsovårdsministerium samtidigt en kampanj på Twitter i form av en hashtag #CubaPorSalud (Kuba för hälsa). Kampanjen avvisar USA:s kampanj mot Kubas internationella hälsobistånd, som USA försöker utmåla som människohandel.

Den kubanska experten Alicia Jrapko kommenterade: ”det är ingen tillfällighet att stängningarna skedde igår kväll, samtidigt som Kubas president på TV skulle förklara de nya åtgärderna som Trump vidtagit mot Kuba, och hur detta framkallat akut brist på drivmedel, vilket bland annat påverkar transporter av produkter till marknaden.”

Enligt den undersökande journalisten Dan Cohen var stängningen av kontona en aggressionshandling. Cohen, @dancohen3000, twittrade: ”Twitter har just suspenderat de viktigaste medierna i Kuba utan att ange något skäl. Det är jämförbart med att tysta kontona för CNN, Fox, WaPo och NPR. Men Kuba är ett utpekat mål av imperiet och därför framkallar dessa stängningar ingen indignation. [i omvärlden]”

Stängningarna är fortsättningen på en lång historia från USA:s regering och de flesta lydiga stora medierna för att skapa en förkrossande negativ bild av Kuba. Det första viktiga stödet från medierna i USA i stöd för landets utrikespolitik i syftet att kontrollera Kuba kom redan under det som i USA kallas det Spansk-Amerikanska kriget 1898. Det var då slagskeppet Maine exploderade i Havannas hamn. De mest inflytelserika medierna skapade krigshysteri bland allmänheten som resulterade i USA:s intervention i Kubas befrielsekrig mot kolonialmakten Spanien. Konsekvensen blev USA:s överhöghet över Kuba, till stor del rättfärdigad av bilden som medierna skapat av kubanerna som lata, svaga och inkapabla att styra sig själva. Det fortsatte tills revolutionen 1959 gjorde slut på USA:s inflytande.

Sedan dess har medierna varit konstant fientliga till revolutionen. De har fört en tendentiös journalistik för att understödja Washingtons strategi för att störta Kubas regering: desinformation, förvrängning och fientlig propaganda mot realiteterna i Kuba.

Eller som kommentatorerna Robert Sandels och Nelson Valdes beskrev mediernas ihärdiga fientlighet mot Kuba: ”…de viktigaste medierna i USA har skapat ett Kuba som aldrig existerat: en tropisk Gulag av obegränsad terror där politiska fångar förgås medan en serietecknande diktator reciterar sin poesi till en fången publik.”

Propagandan mot Kuba göddes av den USA-stödda invasionen i Grisbukten 1961 då Wall Street Journal och Miami Herald ljög om att invasionstrupperna kontrollerade en stor del av landet och att befolkningen tog emot dem med öppna armar. Långt senare, under fallet med de fem fängslade kubanerna i USA som hade infiltrerat terroristgrupper för att rapportera till Kuba och hindra attentat, avslöjades det att USA:s regering betalade journalister på Miami Herald för att de skulle skriva lögnaktiga artiklar mot de kubanska säkerhetsagenterna. Artiklarna bidrog till att kubanerna dömdes till groteska straff i en hysterisk antikubansk atmosfär i Miami.

Vi har också fallet med USA agenten Alan Gross. Denne dömdes i Kuba för att ha smugglat in avancerad och olaglig kommunikationsutrustning. Medierna i USA, bland dem Washington Post, var indignerade för hans arrestering 2009. Medierna ljög om att han helt enkelt bara hade med sig mobiltelefoner till den judiska församlingen.

Informationskriget mot Kuba är avslöjande för medierna då det visar deras brist på information alternativt partisk information. Trots att Kuba utsatts för årtionden av terroristaktioner från organisationer i Florida, så har detta tystats ner av medierna och deras läsare har inte fått veta något.

Inte heller har de uppmärksammat terrorister som de nu döda Luis Posada Carriles och Orlando Bosch. Båda låg bakom sprängattentatet mot ett kubanskt civilflygplan, Cubana 455, då alla 73 ombord omkom. Detta terrordåd är fortsatt totalt okänt för den breda allmänheten.

Manipulationen av information om Kuba förs nu på sociala medier. Senaste aktionen gäller Twitter. Ett av de mest uppenbara exemplen är ”CiberCuba”, en website som ger sig ut för att ge balanserad information, men som domineras av groteskt antirevolutionära åsikter. Som USA-journalisten och Kubakännaren Karen Lee Wald sa: ”Om CiberCuba är exempel på hur Trumpadministrationen ska sabotera den kubanska revolutionen via Internet så har kubanerna inte mycket att bekymra sig för.”

Och på tal om Twitters nedstängning av kubanska konton så är det inte första gången. Tidigare har Twitter också varit inblandad i försöken att skapa ett socialt nätverk kallad ZunZuneo, genom vilken USA skulle organisera och främja ”intelligenta massor” i syfte att framkalla en kubansk motsvarighet till den ”arabiska våren”. Det som inte framkom var att ZunZuneo finansierades av USAID, en organisation under USA:s UD, som i åratal försökt kväva det kubanska samhället. Vid sin höjdpunkt hade ZunZuneo fler än 40 000 kubanska användare som utbytte meddelanden och nyheter. Dessa fick aldrig veta att programmet var skapat av USA och att meddelandena registrerades av stormakten för att kunna användas i politiskt syfte.

Ett annat projekt är ”Internet Insatsstyrkan” (Internet Task Force), också det under USA:s UD. I juni skickade det ut sina råd för hur Internet ska användas för undergrävande verksamhet mot Kuba. Mer pengar har begärts för att öppna digitala platser, skapa ”attraktivt innehåll”, dela ut stipendier och finansiera militanta IT-experter som är tränade för att sprida lögner, trakasserier och politiskt förtal.

Vad gäller Twitters nedstängning av många kubanska konton kommenterar Karen Lee Wald: ”Under 60 år har Kuba framgångsrikt utmanat den ekonomiska blockaden, liksom informationsblockaden som USA påtvingat landet. Också andra åtgärder används som de räknar med ska förstöra revolutionen och de kommer säkerligen att fortsätta med eller utan Twitter.”

Not: Keith Bolender är författare till den nyligen utgivna boken: ”Att tillverka fienden- mediekriget mot Kuba”, Pluto Press 2019.

Keith Bolender, Progreso Semanal 190918

Twitter se une al movimiento anticubano

Twitter se une al movimiento anticubano