UNICEF: Kuba är bäst vad gäller barns rättigheter!

Kuba är bäst i att ta tillvara barns rättigheter, enligt FN:s barnfond UNICEF. Foto: ACN

Enligt FN-organet UNICEF så deltar 99,5% av alla kubanska barn under sex år i någon form av lärande eller är på dagis. FN:s barnfond har deklarerat Kuba som ”mästare” vad gäller barns rättigheter.

Maria Cristina Perceval, regionchef för Latinamerika och Karibien, säger att Kubas exemplariska modell för tidig inlärning ”Utbilda ditt barn”, imiteras av många andra länder. Perceval gjorde uttalandet nyligen i Havanna. Hon underströk också Kubas framsteg inom hälsovård. Kuba var det första land i världen att eliminera överföring av HIV/AIDS mellan mor och barn redan 2015.

Hälsa och utbildning är kärnan i Kubas socialism. Kuba initierade sociala program med fokus på barns välbefinnande för 26 år sedan. UNICEF samarbetar med Kubas regering i dessa program. ”Utbilda ditt barn” främjar familjens och samhällets roll under barnens uppväxt. Genom programmet så prioriterar regeringen deltagande metodik och socialt ansvar för barns utveckling.  

”Regeringen har installerat en mekanism som inte bara hanterar nödsituationer lokalt, utan också andra fenomen. Man gör det effektivt, professionellt och snabbt”, tillade Perceval.

Och vidare: ”Vi är tacksamma att kunna dela denna information om lärande för barn, eliminering av överföring av HIV och prevention av tonårsgraviditeter. Mästare, mästare, mästare!”

UNICEF:s rapport 2016 citerade statistiken från Utbildningsministeriet. ”Det finns fler än 855 000 barn under sex år av vilka 99,5 % deltar i utbildningsprogram eller är på dagis.” Rapporten tillägger att ”Kuba har antagit en helhetssyn på tidig utveckling bland barn och erbjuder barn under sex år och deras familjer ett system av integrerad service som syftar till att ge dem bästa möjliga start i livet och att maximalt utveckla varje enskilt barns potential.”

Perceval pekar också på att lokalsamhällen spelar en viktig roll i att ”med stor ödmjukhet arbeta med det som saknas”.

Hon tillägger att det också arbetas mot genderrelaterat våld. ”Kubanska Kvinnoförbundet är väldigt aktiva, men vi har fått kännedom om att våldsamma handlingar kan uppkomma och vi insisterar på att utrota alla former av utnyttjande av barn i samhälle och i institutioner”, sade den seniora FN-tjänstemannen.

Telesur 180312

https://www.facebook.com/telesurenglish/videos/1313058045504261/UzpfSTcxMzUzMTQ5NjoxMDE1NTQyMTM1NjY1NjQ5Nw/