”Kuba är ett exempel utan motstycke vad gäller solidaritet”, säger José Mujica
Uruguays förre president karaktäriserade den solidaritet som Kuba erbjuder genom sina internationella aktioner som ”omätbar”. Han syftar på de kubanska internationalisterna inom hälsovården som under de senaste 55 åren bistått 164 länder på alla kontinenter.
För Karibiens största ö har detta varit ”en solidarisk ansträngning av ofattbara proportioner”, säger Mujica, som nu är senator för Breda Fronten, FA. Han deltog i en minnesstund för den första kubanska medicinska brigaden som reste till Algeriet 1963.
Att ett litet land med liten ekonomi har gjort detta beror enbart på att det ”fanns en solidarisk, politisk vilja”, underströk expresidenten. Mujica anser att denna solidaritet med resten av världen varit lyckosam, ”men världen är väldigt egoistisk, alltför egoistisk, det är därför det finns så mycket problem.”
Enligt Mujica värderar inte världen betydelsen av denna ”ansträngning från kubanerna”, och allt vad mänskligheten skulle kunna göra om ”andra länder, med de resurser de har, skulle ha samma politiska vilja som Kuba.” Mujica betonade att ”detta får inte glömmas” och påpekade att i Afrika söder om Sahara så är fattigdomen, bristen på vatten ”inte ett afrikanskt problem, utan ett problem för mänskligheten.” Den rika världen stänger in sig i sen egen egoism och gör ”som om de inte såg och inte visste.”
Vad gäller Kuba är det å ena sidan ”en omätbar gest”, och å andra sidan är det ”som en anklagelse mot den rika världen som ser vad den skulle kunna göra solidariskt, men inte gör det.”
Tillfrågad om den orättvisa fördelningen av rikedomar som råder i världen idag påminde senatorn för FA att i Latinamerika äger idag 300 personer lika mycket som 300 miljoner invånare. Men det är inte det värsta, underströk han, utan att de rikas förmögenheter växer i en årlig takt med 22 procent, vilket gör att de blir allt rikare och ojämlikheten allt mer skriande.
”Om du har två barn på sex eller sju år och en av dem får en leksak och den andra inget, säg mig vad som händer sedan. Inom oss har vi en känsla för jämlikhet och efter hand som livet ger oss våra törnar gömmer vi det, men det finns där.”
För den förre presidenten, som betraktas som ett exempel på enkelhet på grund av sitt sätt att leva och agera, leder ”den överdrivna koncentrationen av rikedomar alltid indirekt till en koncentration av politisk makt”.
”Mycket positivt”, säger Mujica om den kubanska medicinska närvaron i Uruguay, som för närvarande består av 26 professionella och tekniker, liksom specialister inom ortopedi. ”Jag har lärt känna flera kubanska läkare och de kännetecknas, liksom uruguyanska studenter som utbildats i Kuba, av att de är beredda att åka till vilken isolerad plats som helst. Annars verkar det ofta som att de som bor väldigt isolerat inte har rätt att bli sjuka.”
Mujica berömde dessa läkare som å ena sidan har kunskapen, och å andra ser de politiskt på läkargärningen och visar en social militans ”för detta måste vi vara tacksamma mot Kuba.”
De två sista gångerna som Mujica pratade med Fidel Castro ”pratade vi om detta och utifrån de samtalen kom idén att samarbeta. Hit kom kubanska tekniker från mejeribranschen för att utbilda sig. Kuba är ett tropiskt land och boskapsskötsel där är en annan sak, men det finns också regler som gäller generellt. Jag kände det som en uppgift att hjälpa till och överföra lite av våra kunskaper för att kompensera den enorma insats som Kuba gjort genom utbildning av läkare och genom att skicka en brigad i ”Operation Mirakel”. (Ögonläkare som gratis opererar blinda eller människor med nedsatt syn).
Mujica påminde om att parlamentet som svar på hjälpen efterskänkte Kubas skuld och om ”jag inte minns fel så gjorde vi det enhälligt, till och med högern, eftersom vi kände att vi hade en oerhört stor skuld till Kuba.”
När han funderade kring vad solidaritet innebär sade han att det inte betyder att jag får betalt mot räkning, utan att jag har en attityd av att någon gång kommer tillfället när jag behöver något i min tur och då får jag tillbaka. Soldiaritet är ett utbyte, inte bara av saker och handlingar, utan i grund och botten är det ett utbyte av tillgivenhet. Det handlar inte om att ge av sitt överflöd. ”Kuba, med sina ekonomiska svårigheter, fortsatte att tillämpa solidaritet och det är ett fantastiskt exempel och en enastående insats.”
Prensa Latina 180526
http://prensa-latina.cu/index.php?o=rn&id=181954&SEO=cuba-es-un-ejemplo-inconmensurable-de-solidaridad-afirma-jose-mujica