USA:s ambassadör arbetade för Kuba!
Ännu en gång har Kubas säkerhetstjänst blåst CIA. Enligt ett åtal i Miami var Manuel Rocha spion för Kuba i 40 års tid! Rocha har under sin karriär haft en lång rad höga poster i den US-amerikanska utrikesförvaltningen, bland annat ambassadör i Bolivia.
De kubanska säkerhetsagenterna agerar inte för pengar, utan utifrån idealism; de är motståndare till USA:s utsvältningspolitik mot Kuba. Kuba bedriver sin underrättelseverksamhet mot USA för att skydda landet mot USA:s terror. Från Florida har otaliga angrepp mot ön genomförts. Just i dagarna uppmärksammas de brutala morden för 32 år sedan på fyra unga kubaner i kustbevakningen utförda av terrorister som kom från Florida.
När USA:s tidigare ambassadör i Bolivia, Manuel Rocha 73, nyligen greps i Miami och anklagades av sin tidigare arbetsgivare – den amerikanska regeringen – för att ha tillbringat mer än 40 år som kubansk agent, var det en av de största spionskandalerna USA drabbats av i arbetet att undergräva Kuba sedan revolutionen.
En som dock inte var helt överraskad var James Olson, tidigare chef för kontraspionaget vid CIA. Han har många års förstahandserfarenhet av Kubas underrättelsetjänst, General Directorate of Intelligence (DGI).
”Jag skulle nog klassa dem som den svåraste underrättelsetjänst jag någonsin har arbetat mot”, säger han. ”Det är inte bara för att de är så lömska och så hänsynslösa, utan för att de är så bra.”
Den tidigare CIA-agenten Olson säger att tanken att Kuba påstås ha ”drivit” Rocha i fyra decennier är en del av deras modus operandi, särskilt med ideologiska agenter i motsats till avlönade spioner.
”Kubanerna låg också bakom andra stora förluster [av hemlig information om USA:s agerande mot Kuba] i många, många år”, förklarar han och hänvisar till ett antal amerikanska medborgare som avslöjats med att ha spionerat för Kuba.
”De hanterade Ana Montes i 16 år, Philip Agee i 15 år, paret Myers i 26 år.” Rocha-fallet, säger han, är i linje med deras arbete.
Olson säger att det finns en vanlig missuppfattning om att DGI blev trubbigt efter Berlinmurens fall när KGB drog sig tillbaka från ön. Så är det inte, hävdar han. I själva verket anser han att de är mer sofistikerade nu än någonsin.
”Jag anser att kubanerna är mer disciplinerade och mer effektiva än vad KGB någonsin var. Det faktum att KGB kanske sponsrar dem mindre än tidigare, tror jag inte har påverkat deras förmåga att utföra operationer på något sätt. De har överträffat KGB när det gäller hantverksskicklighet, motivation och motståndskraft mot intrång”, säger han. ”Varje agent som vi trodde att vi hade rekryterat på ön kontrollerades i själva verket av kubanerna och DGI.”
Olson, den pensionerade CIA-mannen är fortfarande upprörd över att kubanerna, enligt hans egen utsago, tog överhanden över honom. ”De ägde oss. De slog oss. Det är en av anledningarna till att jag hyser ett personligt agg mot den kubanska underrättelsetjänsten, eftersom de har varit så framgångsrika i att operera mot oss.”
Som toppdiplomat hade Manuel Rocha tillgång till en mängd hemligstämplad och känslig underrättelseinformation. USA:s regering försöker nu fastställa exakt hur mycket av detta som han påstås ha överlämnat till sina kubanska handläggare under sin tid vid utrikesdepartementet.
Kuba har inte uttalat sig om fallet Rocha. Närhelst spioneri nämns, är Kubas grundläggande ståndpunkt att man tvingas använda alla metoder som står till buds för att försvara revolutionen mot mer än 60 år av på varandra följande USA-administrationer som försöker tvinga bort den kommunistledda regeringen från makten.
En av Kubas mest kända före detta spioner är Gerardo Hernández. Han var ledare för en grupp på fem kubanska underrättelseofficerare som infiltrerade anti-Castro kubansk-amerikanska grupper i Florida på 1990-talet. Han greps 1998 anklagad för konspiration till spioneri och tillbringade 16 år i fängelse innan han släpptes som en del av en fångutväxling under Obama-erans töväder med Havanna.
I en exklusiv intervju i Havanna hävdar Gerardo Hernández att USA fortsätter att tillåta väpnade anti-Castrogrupper att ”verka fritt” och ”med straffrihet” på amerikansk mark, vilket gjorde att Kuba ”inte har något annat val än att söka den typen av information”.
Även om Gerardo insisterar på att han gått i pension som underrättelseofficer för länge sedan, tillstår han att spionage mellan Kuba och USA fortfarande är en viktig del av deras öppet fientliga bilaterala förhållande.
”Om det just nu finns människor som planerar terrorism mot Kuba, kommer det troligen att finnas kubanska patrioter som söker den information vi behöver för att skydda vårt land”, säger han.
Inför rättegången mot Manuel Rocha säger Gerardo att han bara vet ”vad jag har läst i nyheterna”. Han säger också att ideologiska spioner, som han själv var på 1990-talet, är svårare att upptäcka och skickligare i sitt yrke än de som spionerar för pengar.
”En person som inte gör något för pengar eller vinst utan för sina ideal är alltid en bättre yrkesman”, säger han. En uppfattning som inte delas av CIA-mannen Olson, som säger: ” ”Han är en förrädare. Han förrådde vårt land. Jag tycker att det är föraktligt, och jag tror inte att han kommer att få se dagens ljus igen.”
Manuel Rochas karriär enligt Wikipedia:
1981 började Rocha arbeta för det amerikanska utrikesdepartementet och tjänstgjorde som politisk tjänsteman vid USA:s ambassad i Dominikanska republiken, från 1982 till 1985. Från1987 till 1989 arbetade han som Political-Military Affairs Officer vid USA:s ambassad i Honduras. Rocha tjänstgjorde därefter som förste sekreterare vid USA:s ambassad i Mexico City från 1989 till 1991.
1991 till 1994 tjänstgjorde Rocha som biträdande chef för USA:s ambassad i Santo Domingo. Från 1994 till 1995 arbetade han som direktör för interamerikanska frågor vid USA:s nationella säkerhetsråd och påverkade diplomatin med den kubanska regeringen. Mellan 1995 och 1997 var Rocha biträdande chef för avdelningen för USA:s intressen vid Schweiz ambassad i Havanna, som var USA:s de facto-ambassad fram till 2015 då de diplomatiska förbindelserna normaliserades under Obama. Mellan 1997 och 1999 tjänstgjorde Rocha som biträdande chef för USA:s ambassad i Buenos Aires. Han tjänstgjorde även i Italien.
Rocha blev USA:s ambassadör i Bolivia 2000. Han tjänstgjorde som ambassadör fram till 7 augusti 2002.
Rochas tal 2002, som hölls veckor före det allmänna valet i Bolivia 2002, där han hotade att skära ned det US-amerikanska biståndet till Bolivia på grund av Evo Morales stöd till kokaodlarrörelsen, sägs ha stärkt vänsterkandidaten Evo Morales´ parti Rörelsen för socialism (MAS).
Efter att ha lämnat diplomatkarriären är Rocha medlem i Council on Foreign Relations i New York. Han är medlem i University of Miamis International Advisory Board. Han har också varit medlem i Henry Kissingers International Council on Terrorism och har suttit i den rådgivande styrelsen för Cuba Transition Project vid University of Miami. Han är särskild rådgivare till USA:s militära befälhavare för SOUTHCOM. Han var Director of Government Relations för Arcos Dorados Holdings, det företag som äger och förvaltar de flesta av McDonald’s restauranger i Latinamerika. Han har tidigare varit Senior Advisor on International Business för den amerikanska advokatbyrån Foley & Lardner LLP, med kontor i Miami, och president för Barrick Gold Corp. i Dominikanska republiken. Kommunikations- och marknadsföringsföretaget LLYC anställde Rocha som Senior International Business Advisor i september 2023.
Den 1 december 2023 greps Rocha i Miami, Florida, där han bodde, och anklagades för att ha agerat som en illegal agent för den kubanska regeringen,
BBCNews 240108 och Wikipedia (kortat och redigerat ZT)
The Cuban spying case that has shocked the US government
HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!
Bli en del av solidaritetsrörelsen!
Bli medlem i Svensk-Kubanska!
Eller skicka ett bidrag till Stödfonden
Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)
Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0
Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”
PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72