USA anklagar Kuba för människohandel

Det är kubanska läkare som arbetar i andra länder som USA påstår är utsatta för människohandel. Läkarna arbetar frivilligt, bland de mest behövande i världen, och får en högre lön än när de arbetar hemma i Kuba. Fotot är från Brasilien.

USA anklagar Kuba för människohandel

USA:s regering har godtyckligt placerat Kuba på nivå 3 – den värsta kategorin – i utrikesdepartementets årliga rapport om människohandel, som publicerades på måndagen.

Rapporten, som presenterades av utrikesminister Antony Blinken tillsammans med Cindy Dyer, särskild ambassadör för att övervaka och bekämpa människohandel, är partisk och ensidig och pekar ut den kubanska regeringen för att inte fullt ut uppfylla miniminormerna för att eliminera människohandel.

Enligt dokumentet ”gör Kuba inga betydande ansträngningar för att göra detta” och ”kvarstår därför på nivå 3”. Genom denna typ av politiskt motiverade åtgärder tar sig myndigheterna i Washington den illegitima rätten att döma andra.

För att motivera betyget använder rapporten, som avser år 2023, motsägelsefulla och icke trovärdiga argument med vilka den fortsätter att förvränga och förtala det arbete som kubanska läkare utfört under årtionden i mer än hundra länder. Dessutom försöker USA torpedera detta samarbete, inklusive framtida initiativ, som skulle kunna gynna folken i de båda länderna på hälsoområdet.

Bestraffningen från USA innebär sanktioner mot ön, t.ex. frysning av icke-humanitärt och icke-kommersiellt bistånd eller att USA vägrar att låta ön ta emot lån från multilaterala institutioner. Kubanska myndigheter har under årens lopp upprepat att denna kvalifikation inte har något samband med Kubas faktiska resultat när det gäller att aktivt bekämpa människohandel.

Kubas president Díaz-Canel kommenterar: ”Skandalös manöver i det öppna kriget mot kubanskt medicinskt samarbete. Imperiet har återigen listat Kuba i sin manipulativa rapport om människohandel. Skandalös öppen krigsmanöver mot kubanskt medicinskt samarbete. Nog med cynism, @SecBlinken. Du känner väl till vår policy av #ToleranceZero till denna kriminella praxis.” [dvs. människohandel]. Miguel Díaz-Canel Bermúdez (@DiazCanelB) 25 juni 2024

[På Svensk-Kubanskas hemsida finns många artiklar om Kubas medicinska biståndsarbete, villkoren för de kubanska läkarna och USA:s infama anklagelser. Använd sökfunktionen på sidan så kan du hitta dessa artiklar. USA:s syften är att misskreditera Kuba, dra undan en inkomstkälla för ön och samtidigt skada miljontals fattiga i olika delar av världen som i många fall aldrig haft tillgång till hälsovård. USA pressar också länder att inte ingå samarbetsavtal med andra länder. Så backade Panama ut efter nordamerikanska påtryckningar. I motsats till detta stod lilla Andorra emot och deklarerade att de är självständiga och inte tar order från Vita Huset. Att trotsa USA innebär olika typer av straff.]

Estados Unidos deja a Cuba en la lista de países sobre trata de personas

Cubadebate 240625 (ZT)