USA drar åt snaran kring Nicaragua

Ros Lehtinen, "den galna varghyndan" kallad för sin högerextremism

Trumps feminina politiska motsvarighet, ELIANA ROS LEHTINEN twittrade igår, den 5 november, om att hon är lycklig att hennes vänner stöder den USA-stödda oppositionen i Nicaragua, de så kallade ”Blå-vita” som under tre månader med våld försökte störta den folkvalda sandinistregeringen.

Lehtinens far var officer i den kubanska Batistadiktaturen armé och blev CIA-agent när han 1960 landade i Miami och fostrade dottern i samma besatta hat mot allt progressivt och demokratiskt i världen. Under 1980-talets ´Contraskrig´ mot Nicaragua var Lehtinen ett starkt stöd till de legoknektar som hade ihjäl 50 000 civila när de gjorde räder in i Nicaragua från de USA-kontrollerade baserna på honduranskt territorium. Nu går historien igen för Lehtinen ser i dagens opposition i Nicaragua samma politiska fränder som för 30 år sedan.

Själv har hon motionerat och fått igenom hårda sanktioner mot Nicaragua via den så kallade Nica.Act. Den betyder att i alla de finansiella internationella organ, som till exempel Världsbanken eller FMI där USA har inflytande, ska alla lån eller krediter till Nicaragua stoppas.

Historien går igen även här. 1983 stödde hon mineringen av Fonsecabukten på stillahavssidan för att svälta ut Nicaraguas befolkning genom att hamnen i Puerto Sandino minerades och blockerades av dåvarande president Ronald Reagan.

Lehtinen är livligt besökt av oppositionen i Nicaragua. Senast var det språkrören för oppositionen, studentledarna Victor Cuadras och Saida Hernandez, som besökte henne i början av juni, då det samtidigt offentliggjordes ett upprop och manifest i Nicaragua om att inleda organiseringen av störtandet av sandinistregeringen i Managua.

2016 var det ordföranden för de ”förnyade” sandinisterna i partiet MRS, Ana Margarita Vijil som besökte henne i sällskap med det så kallade ”civilsamhället”. De flesta NGOs är finansierade av CIA:s olika förtäckta ´biståndsorgan´ så som USAID, NED, NDI eller IRI.

Dick Emanuelsson 181106

Informativ kort dokumentär:

På svensk-kubanska.se, under ”Kultur” och ”Film” kan man se en dokumentär på 24 minuter som behandlar oroligheterna under våren-sommaren i Nicaragua. Eller klicka här: https://www.youtube.com/watch?v=TZM2wAbmVnc&feature=share