USA fabulerar för att avskräcka från normala relationer med Kina och Kuba
Den 8 juni fortsatte USA-media sin långa rad av amsagor för att avskräcka från normala relationer med Kuba. Wall Street Journal publicerade en artikel som hävdade att Kina har planer på att upprätta en ”spionbas” på Kuba, för att ”avlyssna” USA och ”identifiera potentiella anfallsmål”. WSJ har sedan dess redan publicerat ytterligare två artiklar och snabbt trappat upp sin berättelse mot den kubanska staten och fått paranoian att växa när nyheterna sprids i USA.
Samma dag, den 8 juni höll kubanska tjänstemän en presskonferens för att helt förneka anklagelserna. Kubas vice utrikesminister Carlos Fernández de Cossío sade att ”allt detta är lögner som sprids i det bedrägliga syftet att rättfärdiga den aldrig tidigare skådade skärpningen av blockaden, destabiliseringen och aggressionen mot Kuba och att lura den allmänna opinionen i USA och världen.” Till och med John Kirby, talesman för Nationella Säkerhetsrådet och som tidigare var pressekreterare för Pentagon, har förnekat tidningens rapport och kallat den ”felaktig”.
Detta är bara ännu ett tillägg i den långa raden av lögner som USA har spunnit vidare på i ett försök att ytterligare alienera det kubanska folket. Man behöver bara komma ihåg ”Havannasyndromet” som på ett mystiskt sätt drabbade diplomater på Kuba; det skylldes först på en attack från utländska makter men avslöjades senare inte ha någon grund. Eller kanske påståendena att 20 000 kubanska soldater skulle vara stationerade i Venezuela för att upprätthålla regeringen där, när i själva verket den stora majoriteten av kubaner i Venezuela var sjukvårdspersonal. Eller kanske idén att kubanska läkare som skickas ut i världen är förslavade, när de helt enkelt ser det som sin plikt mot mänskligheten att tillhandahålla sjukvård till dem som behöver det. Alla dessa lögner har upprepats bara under de senaste åren.
Dessa sagor bidrar alla till att underblåsa den atmosfär av paranoia och misstänksamhet som förhindrar normala förbindelser mellan USA och Kuba. I kölvattnet av myten om Havannasyndromet kunde Trump avbryta den väg mot normalisering som Obama slagit in på, genom att införa ytterligare 243 omfattande sanktioner och än mer hindra ön från att tillgodose sina grundläggande behov. USA fortsätter att leva ut sina fantasier från kalla kriget genom dessa lögner, på bekostnad av det kubanska folkets liv och välbefinnande.
Likväl upprätthåller de sitt hyckleri. Fernández de Cossío var noga med att påpeka att Kuba aldrig skulle tillåta en utländsk militärbas på sitt territorium, eftersom landet har undertecknat Deklarationen om Latinamerika och Karibien som en fredszon. Kuba är också för närvarande sponsor och värd för fredssamtal mellan Colombias regering och Nationella befrielsearmén (ELN). Och just idag har de enats om en vapenvila, för att få slut på årtionden av våld i landet. Kuba lider redan av USAs olagliga ockupation av Guantánamo, vilket ytterligare strör salt i såren. USA har sin ökända militärbas där, känd för den omänskliga behandling och tortyr som fångarna utsätts för. Samtidigt som man anklagar Kina för militär expansion har USA hundratals militärbaser över hela världen.
Kuba har visat att man inte önskar något annat än fred i regionen och normala förbindelser med sin granne USA. Men USA vägrar. I stället upprätthåller man de mest omfattande sanktionerna i historien mot den lilla ön. I stället sätter man upp Kuba på listan över stater som sponsrar terrorism, trots att Kuba i själva verket är en fredssponsor. I stället väljer USAs regering och dess medieapparat att fabricera myter och sagor och utmåla Kuba som det elaka monstret under sängen. Man väljer att avskräcka USAs folk från möjligheten att ha normala förbindelser och att ett slut på blockaden mot Kuba skulle kunna vara bra för människorna i båda länderna.
Manolo De Los Santos och Kate Gonzales, 230609 / cv
Artikeln producerades av Globetrotter.
Manolo De Los Santos är vice VD för People’s Forum och forskare vid Tricontinental: Institute for Social Research. Han var nyligen medredaktör för Viviremos: Venezuela vs. Hybrid War (LeftWord Books/1804 Books, 2020) och Comrade of the Revolution: Selected Speeches of Fidel Castro (LeftWord Books/1804 Books, 2021). Han är en av samordnarna för People’s Summit for Democracy.
Kate Gonzales är redaktionell samordnare på 1804 Books. Hon är född och uppvuxen i New York City och har arbetat med utveckling och utbildning för konst- och politiska organisationer samt organiserat gräsrotsrörelser i Ungern och New Jersey. Kate studerade antropologi vid Bard College, där hon skrev sin avhandling om filippinsk migrantnationalism.