USA hotar Kuba, Nicaragua och Venezuela

Foto: Gage Skidmore, CC BY-SA 2.0

”Vi står sida vid sida med dem som längtar efter frihet och vi kommer att konfrontera deras förtryckare”, säger USA:s vice president Mike Pence. USA höjer tonläget och retoriken mot regionens progressiva regeringar. Pence säger att arbetet för ”frihet” är prioriterat för Trumps administration när det gäller Kuba, Nicaragua och Venezuela. Detta skedde vid en ceremoni då USA:s nye ambassadör till OAS (Organisationen för de Amerikanska Staterna) svors in.

Under sitt tal riktade vice-presidenten in sig på Kuba, Nicaragua och Venezuela. Om Kuba sade han att det fortsatt lever under ”ett tyranniskt arv”, med en terminologi hämtad från den kubanska extremhögern i Miami. Sedan var det Nicaraguas tur. Pence anklagade president Daniel Ortegas regering för att ”brutalt ha slagit ner” fredliga demonstranter. Det är en anklagelse som använts av USA-administrationer och deras allierade tidigare för att rättfärdiga inblandning, utan bevis.

Därefter gick Pence vidare till Venezuelas regering då han kallade president Nicolas Maudro för ”diktator” och anklagade honom för att förvandla ett av ”Sydamerikas mest välmående länder till ett av de fattigaste.”

Under lång tid har Washington genomfört ekonomiska och politiska sanktioner och attacker mot dessa länder med syfte att få till en ”regim-förändring”.

Sedan 1960 har USA-regeringarna utsatt Kuba för en ekonomisk blockad. På 1980-talet började Ronald Reagan att finansiera och träna paramilitära grupper i Centralamerika, de s.k. Contras, för krig mot den progressiva regeringen i Nicaragua. 2015 förklarade Obamaadministrationen att Venezuela var ”ett hot mot USA:s nationella säkerhet” och en politik av ekonomiska sanktioner och diplomatisk isolering släpptes loss mot Venezuela.

USA:s direktör för Latinamerika, Juan Cruz, uppmanade i måndags militären i Venezuela att störta president Maduro. Tidigare i år så gjorde USA:s dåvarande utrikesminister Rex Tillerson samma sak.

USA:s nye OAS-ambassadör tillkännagav i onsdags att på OAS generalförsamling, som ska mötas i juni, kommer det att föras en debatt om situationen i Venezuela. Trujillo förklarade att ”vi kan få igenom en resolution som fördömer Venezuela för att det inte accepterar humanitär hjälp. Det är USA:s första steg.”

Maduro har vägrat att acceptera internationellt stöd, då han anser att den ekonomiska krisen i landet beror på de USA-stödda sanktionerna som slår mot alla venezolaner. [och att en humanitär kris kan användas som förevändning för en militär invasion, det kan bli USA:s andra steg].

Föga förvånande tillbakavisar Venezuelas regering USA:s inblandning i dess affärer.

Telesur 180503

US Stresses Interventionist Plan in Cuba, Nicaragua, Venezuela