USA lyckas inte samla Venezuelas opposition

Venezuelas opposition splittrad? Eller inte?

I SVT:s Agendas skandalöst partiska och osakliga program om Venezuela den 9 juni, fick den självutnämnda ”övergångspresidenten, Juan Guaidó tala fritt, utan något ifrågasättande, och detsamma gällde för Sveriges utrikesminister som gick så långt som att faktiskt ”kunna tänka sig att Sverige skulle ansluta sig till USA:s sanktioner (blockad) mot Venezuela”, vilket skulle vara en krigshandling.

Utfrågaren, journalisten Randhawa, hade ändå faktiskt läst att USA-presidentens säkerhetsrådgivare Mike Pence sagt att ”det är svårt att ena oppositionen”, och tog upp detta med Guaidó som avfärdade: ”Vi har lyckats vara enade …”. Men Randhawa följde inte upp dessa motsatta uppfattningar mellan Mike Pence Pence och Guaidó.

I en artikel i tidskriften Liberación citeras USA-presidentens säkerhetsrådgivare, Mike Pence, en av de som allra ivrigast driver USA:s ekonomisk och politiska krigföring för regimskifte i Venezuela, men som misströstar om enigheten:

”Den dag Maduro avgår kommer alla att räcka upp händerna och säga: ”Välj mig, jag är Venezuelas nästa president. Vårt dilemma är att få oppositionen att ena sig”, säger han till Washington Post, och citeras så av internationella medier. Vilket dock har undgått SVTs Agendaredaktion.

”Ända sedan jag blev chef för CIA var detta i centrum för vad president Trump ville åstadkomma. Vi försöker stödja flera religiösa institutioner för att få oppositionen att ena sig.” sa Pompeo, ”men de förblir splittrade när det gäller hur de ska utveckla striden mot Maduros regim”.

Citerad i internationella medier menade han att det var intressemotsättningar mellan oppositionspolitikerna som gjorde att kuppförsöket den 30 april, som Guaidó ledde, misslyckades. Pence avslöjade också att USA sedan längre tid arbetar ”för att stärka Guaidós position, men hans ledarskap förblir ändå svagt.”

Tidskriften Liberación 190614, översättning och redigering Eva Björklund

USA frustrerat över oppositionens splittring

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har uttryckt sitt missnöje över att inte den venezolanska oppositionen kan enas bakom den självutnämnde och USA-uppbackade ”interrimspresidenten” Juan Guaido.

Informationen kom efter att en video läckt till Washington Post, enligt uppgift från ett slutet möte som Pompeo hade med judiska ledare i New York förra veckan. ”Vårt syfte, som är att hålla oppositionen enad, har visat sig vara djävulusiskt svårt”, sade Pompeo enligt Washington Post.

”I samma ögonblick som Maduro lämnar kommer alla att höja handen och säga: ’ta mig, jag är Venezuelas näste president’. Det skulle vara fler än 40 personer som skulle hävda att de är den rättmätige efterföljaren till Maduro”, sägs han ha sagt. Pompeo tillade att han var ”trygg” om att Maduro skulle tvingas bort, men vägrade att ange en tidpunkt.

USA erkände Guaido som president efter att denne utropade sig till det 23 januari. Sedan dess har Guaido genomfört ett antal misslyckade försök att få bort Maduro.

Talmannen Guaido i Nationalförsamlingen, som kommer från det hårdföra högerpartiet ”Folklig Vilja”, har i praktiken tagit på sig ledarskapet för oppositionen. Men i videon ifrågasätter Pompeo Guaidos position och ledarskap och sägs beskriva honom som ”svag”.

Fler och fler klyftor inom de olika oppositionsgrupperna har visat sig under de senaste åren, med alliansen MUD som upplösts efter olika uppfattningar om man skulle bojkotta eller inte presidentvalet 2018. De flesta av oppositionsledarna, inklusive tvåfaldige presidentkandidaten Henrique Capriles, sägs ha varit mot Guaidos självutnämning i januari. Flera har också offentligt motsatt sig flera av hans åtgärder sedan dess, inklusive Guaidos rop på utländsk intervention, en misslyckad kupp 30 april samt samtal i Oslo. Figurer som Maria Corina Machado och Leopoldo Lopez har förts fram som möjliga kandidater i kommande presidentval.

Som ett svar på den läckta videon har ordföranden för den Konstitutionella Nationalförsamlingen Diosdado Cabello sagt att USA:s misslyckande att ena oppositionen, trots den ”makt” det har, visar deras ”inkompetens”. Han sade också att, enligt hans uppfattning, så har Guaido och hans gäng lurat USA:s myndigheter om hur maktsituationen är i landet. ”Någon berättade (för USA:s regering) att Guiadó hade stöd från de väpnade styrkorna. Det var lögn. Pompeo, som tidigare CIA-chef och utrikesminister fortsätter att tro på den venezolanska oppositionen trots erfarenheten han har”.

Venezuelanalysis 190606

Venezuela: Pompeo Exposes Frustration Over Opposition Divisions