USA mer bekymrat över de kubanska läkarna än över sina egna döda

En kubansk läkarbrigad hälsas med applåder på Madrids internationella flygplats. Foto: embacuba

USA mer bekymrat över de kubanska läkarna än över sina egna döda

Det är ju inte så att USA-administrationen gjort sig känd för att bry sig särskilt mycket om folks arbetsvillkor. Har de någonsin agerat mot Walmart, Amazon och McDonalds slavvillkor? Nej, men villkoren för de kubanska läkare som arbetar utomlands har engagerat USA-administrationen. Hur trovärdigt är deras ömkande för dessa läkare, som själva fritt valt att arbeta i andra länder? USA stjäl årligen tusentals utbildade hälsovårdsarbetare från fattiga länder, ”brain-drain”. USA skickar sin flotta och armé, Kuba skickar läkare. 

För vissa funktionärer och politiker i USA verkar det ointressant att deras land blivit epicentrum för coronapandemin. De verkar inte bry sig om att landet har passerat 2 000 döda på en dag och det totala antalet döda närmar sig 19 000, samt att antalet smittade är över en halv miljon.

Det som verkar bekymra dem, och det i mycket hög grad, är ”arbetsvillkoren för de kubanska läkare som arbetar i andra länder för att bekämpa coronaviruset.” Det sade den höge funktionären i UD Michael Kozak i en kommuniké undertecknat av kongressledamöterna Mario Diaz Balart, Francis Rooney och Debbie Mucarsel Powell. I denna anklagar de Havanna för att ”exploatera coronapandemin i politiskt syfte”, när de refererar till de kubanska läkarna.

Enligt Kozak ”fortsätter Kuba att kränka avtal med ILO, International Labour Organization” (Organización Internacional del Trabajo OIT på spanska) som skyddar arbetares rättigheter att organisera sig, ha rätt att mötas och ha rätt att föra kollektivförhandlingar. Kozak kräver att Kuba och de länder som tar emot kubansk sjukvårdspersonal måste uppfylla sina löften till ILO: ”Vi insisterar på att länder som härbärgerar kubanska läkare ska skydda deras rättigheter. Kräv att Kuba upphör med att konfiskera deras löner och pass. Kräv bevis på deras läkarlegitimation. Offentliggör de bilaterala avtalen. Krisen rättfärdigar inte människohandel med läkare som behöver skyddas, nu mer än någonsin”, tillägger funktionären.

Denna persons deklarationer bevisar vilka prioriteringar som USA:s regering och politikerpampar har och som de sätter över mänskligt liv och respekt för medborgarnas rättigheter till sin nation.

Lögnkampanjen mot de kubanska läkarna har förstås inget att göra med deras välbefinnande, men däremot mycket med valtaktik i USA. I en artikel i El Nuevo Herald (Miami) den 1 mars påpekar den tidigare kongressledamoten Ileana Ros-Lehtinen i en attack av uppriktighet ”Snart kommer USA:s UD att presentera sin årliga rapport om människohandel och många aktivister här i södra Florida har arbetat hårt med lobbyverksamhet mot den federala regeringen för att denna ska klassificera de kubanska läkarbrigaderna som människohandel.”

Det är ingen hemlighet att dessa ”aktivister i södra Florida” är med i den antikubanska maffian och att de ovan nämnda kongressledamöterna är framstående medlemmar i denna maffia.

Inte heller lobbyverksamheten som det refereras till är något mysterium. Det handlar om tjänster och gentjänster mellan terroristmaffian i Miami och den nuvarande administrationen i Washington. Förblindade av sitt hat för ett misslyckande som ackumulerats under 60 år är de övertygade om att i utbyte mot att Trump ytterligare skärper blockaden mot Kuba så kan de servera en valseger åt honom i Florida i höst.

I sin obstinata politiska enfald vill de inte veta av att de flesta av de kubaner som de säger sig representera inte vill vara gisslan för deras politiska och ekonomiska vinning gentemot sina släktingar i Kuba.

Det plågar denna maffia djupt att deras lögnkampanjer mot de kubanska läkarna, liksom deras förespråkande för en allt hårdare blockad, inte har visat sig ha någon framgång internationellt.

Det räckte med att pandemin bröt ut för att fler än 15 [idag fler än 20] länder ber om kubansk solidaritet och närmare 70 vill få tillgång till kubansk medicin.

Medan Kuba räddar liv så beslutar USA, som sjörövare och pirater, att  stjäla ansiktsskydd och annan medicinsk utrustning till och med från sina egna allierade. USA blockerar sändningar av medicinskt bistånd till Venezuela, Kuba och Iran och hotar, för att rättfärdiga sitt misslyckande med att rädda livet på tusentals av sina egna medborgare, att inte betala 500 miljoner dollar till WHO.

Applåderna för de kubanska hälsospecialisterna i världen visar också på att den så gott som enhälliga omröstningen varje år i FN om USA:s blockad av Kuba inte är en rutinceremoni, utan ett överväldigande fördömande av världshistoriens längsta folkmord.

Vi hoppas att regeringen Trump, trots sitt billiga politiska schackrande, lyckas att hålla antalet döda medborgare i sitt land nere.

Vi ska inte glömma att Henry Reeve-brigaden, denna som utgörs av de kubanska läkarbrigaderna, skapades av Fidel Castro 2005 för att hjälpa offren för orkanen Katrina i USA.

[Det finns röster också i Sverige som ger röst åt USA:s kampanj mot den kubanska internationella solidariteten. En av dem är Lars Palmgren, Sveriges Radios tidigare Latinamerikakorrespondent. Som pensionär drygar han ut sina inkomster med att fortsätta att vara megafon åt Vita Huset]. 

Under årens lopp har 400 000 kubanska läkare tjänstgjort i 170 länder i 600 olika uppdrag. 

Cubainformacion 200413

EEUU, ¿más «preocupado» por los médicos cubanos que por sus Muertos?

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0