USA pressar Italien att avstå från kubanska läkare

Grazie Cuba
Tornet på rådhuset i italienska Turin upplyst med "Tack Kuba" efter den kubanska hjälpen under pandemin Foto: Twitter/@telesurenglish

Skamliga påtryckningar mot Italien som hyr in kubanska läkare

USA-regeringens senaste påtryckningar på Italien mot anställningen av kubanska läkare i detta europeiska land beskrivs i Italien som skamliga, som ett försök att extraterritoriellt tillämpa den ekonomiska blockaden mot Kuba.

I ett uttalande som offentliggjordes på torsdagen sade vänskapsföreningen Italien–Kuba (ANAIC) att det var en ”absurd inblandning av USA i denna suveräna nations inre angelägenheter” när stormakten av de italienska hälsomyndigheterna ”begär förklaringar” i frågan, skriver tidningen Corriere della Sera.

Enligt Corriere della Sera bad USAs ambassad i Rom det italienska hälsoministeriet att klargöra ”förfarandena för visstidsanställda och deras löner” i Kalabrien, för att avgöra om de bryter mot den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad som Washington infört mot Kuba.

Den 28 december förra året anlände 51 kubanska hälso- och sjukvårdsspecialister, däribland kardiologer, barnläkare och kirurger, till Kalabrien för att arbeta på sjukhusen i Locri, Polistena, Gioia Tauro och Melito Porto Salvo.

Regionens president Roberto Occhiuto, betonade att ”vi är glada över möjligheten att få hit högspecialiserade läkare”.

Occhiuto påpekade att Kalabrien försöker garantera att alla verktyg som står till förfogande finns på plats för att ta hand om sina medborgare, med tanke på den hälsokris som råder i denna del av landet.

Biståndet från de kubanska läkarna är ”ett konkret sätt att ge omedelbara svar på medborgarnas behov, att tillhandahålla adekvata tjänster, att garantera fungerande sjukvårdsinrättningar i hela regionen och fungerande sjukhus”, sade den kalabriska politikern.

Den 8 januari krävde ANAIC tillsammans med de spanska, franska och svenska vänskapsföreningarna att Europaparlamentet skulle skydda länderna i regionen mot en extraterritoriell tillämpning av den ”blockad som världens ledande makt har infört mot ett litet land i tredje världen”.

Prensa Latina 230323 /cv

Presiones vergonzosas de EEUU a Italia por contratar médicos cubanos