USA skiter i de olympiska principerna

Tresteg
Leyanis Pérez. Foto: Calixto N. Llanes

USA respekterar inte de olympiska principerna

Än en gång har USA lagt in sitt veto mot kubanska idrottares legitima rätt, som erkänns i den olympiska stadgan. Den senaste absurditeten inträffade i helgen som gick, när de tre kubanska idrottare som kvalificerat sig till finalen i Diamond League i friidrott hindrades från att delta i denna tävling, som hölls i staden Eugene, USA, eftersom de inte fick något visum.

Den internationella idrottsorganisationens regler, fjärde stycket i avsnittet om olympismens grundläggande principer, säger att ”utövandet av idrott är en mänsklig rättighet. Alla skall ha möjlighet att utöva idrott utan diskriminering av något slag och i olympisk anda, vilket kräver ömsesidig förståelse, en anda av vänskap, solidaritet och fair play”.

I det sjätte stycket sägs att ”åtnjutandet av de rättigheter och friheter som anges i denna olympiska stadga måste garanteras utan diskriminering av något slag, vare sig på grund av ras, hudfärg, kön, sexuell läggning, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, förmögenhet, börd eller ställning i övrigt”.

Enligt detta regelverk är de tre viktigaste beståndsdelarna i den olympiska rörelsen Internationella olympiska kommittén (IOK), de internationella idrottsförbunden (IF) och de nationella olympiska kommittéerna (NOC). Följaktligen måste friidrottens världsledande organ och värden för varje evenemang, i enlighet med den olympiska stadgan, kräva att varje nations idrottare deltar som de har förtjänat.

Underlåtenhet att följa dessa postulat berövade Leyanis Pérez och Liadagmis Povea möjligheten att möta den enastående venezuelanskan Yulimar Rojas i tresteg i Eugene, och Luis Enrique Zayas, efter personligt rekord på 2,33 centimeter vid världsmästerskapen i Budapest, möjligheten att tävla i höjdhopp.

Rolando Charroo Estrada, nationell kommissionär för friidrott, berättade för Jit att ”även om det var känt att de skulle ha en chans att nå finalen på grund av sina resultat, var det inte förrän den 31 augusti som det officiella meddelandet mottogs från arrangörerna. Samma dag hade de tre idrottarna deltagit i Diamond League i Zürich. Det var först då som visumansökan kunde lämnas in.”

Han bekräftade att efter den tävlingen åkte de tre till Spanien för att återvända till Kuba. Han sade att de i Spanien försökte ansöka om visum, men fick avslag eftersom ”det inte fanns tider tillgängliga förrän 2025”. Det handlar inte om turism eller affärer, utan om en rättighet, som arrangörerna av alla internationella idrottstävlingar måste garantera.

Charroo förklarade att de försökte ordna med visum på USAs ambassad i Havanna, och fick en tid den 12 september. Idrottarna och deras tränare begav sig dit, men blev utestängda från tävlingen med det klassiska svaret från myndigheterna att ”deras ansökningar var föremål för en administrativ process”.

IOK, som för närvarande har nationella kommittéer som straffats eller stängts av för påstådda brott mot den olympiska stadgan, bör överväga att göra samma sak med anledning av händelser av detta slag som inte garanterar de som har förtjänat det rätten att delta i internationella tävlingar, och som skadar den olympiska rörelsens huvudperson: idrottaren.

Oscar Sánchez Serra, Granma 230918 / cv

Estados Unidos de espalda a los principios del olimpismo