USA skryter med att det stryper Venezuela

Trumpadministrationen skryter med att de förlamande sanktionerna mot Venezuela är som Darth Vaders ”Dödsgrepp”.

Trumpadministrationen skryter med att de förlamande sanktionerna mot Venezuela är som Darth Vaders ”Dödsgrepp”. Myndighetspersoner i Trumps administrationen skryter nu offentligt om hur deras sanktioner stryper Venezuela och jämför dem med järngreppet hos den djävulske skurken Darth Vader. Det hotfulla språket kommer samtidigt som USA leder ett kuppförsök mot det oljerika landet, som Vita Huset säger det gör för att skydda mänskliga rättigheter.

En senior regeringstalesman skröt vid en pressgenomgång den 22 mars att ”effekterna av sanktionerna fortsätter och byggs upp. Det är som i Star Wars när Darth Vader tar ett grepp mot någons hals. Det är vad vi gör ekonomiskt mot regimen”.

Trumpadministrationen utökade sina aggressiva sanktioner mot Venezuela 22 mars, med inriktning på den statsägda Venezuelan Economic and Social Development Bank (BANDES), och fyra andra banker som är dotterbolag till BANDES.

Russ Dallen, VD på den venezolanska investmentbanken Caracas Capital, sade till Univision: ”Det låter som om de vill göra Venezuela radioaktivt. De vill strypa penningflödet.”

USA:s sanktioner har dränerat Venezuela på många miljarder dollar. Venezolanerna har lidit svårt då Washingtons uttryckliga mål för den ekonomiska krigföringen har hindrat Caracas från att importera mediciner och medicinsk utrustning.

Ekonomen Mark Weisbrot, en av cheferna för Center for Economic and Policy Research och ledande expert på Venezuelas ekonomi, sade till Grayzone nyligen att Trumpadminsitrationens sanktioner från 2017 i praktiken etablerat ett finansiellt embargo. Han tillade att sanktionerna, som utökades i början på 2019, ”definitivt är bland de värsta sanktioner som USA någonsin påtvingat något land, om inte det värsta.”

De utökade sanktionerna kommer att beröva miljontals venezolaner mat och medicin. Det är det som är strategin: att sikta in sig på civilbefolkningen. Som i Jemen.

Ben Norton, The Gray Zone 190323

Trump Official Boasts Crippling US Sanctions on Venezuela Are Like Darth Vader’s Death Grip