USA:s 200-åriga politik av expansion

Illustration: Victor Gillam 1898

USA:s utslitna politik som inte upphör

…För snart 200 år sedan beslutade USA:s president James Polk 1846 att hans lands ”manifest destiny” bestod av att expandera. Han startade krig mot Mexiko. Det förlorade över hälften av sitt territorium till nordamerikanerna som tog över områden som nu utgörs av Kalifornien, Utah, Nevada, Arizona och New Mexico. Därefter invaderade president William McKinley de spanska kolonierna i Karibien, länder som Kuba och Puerto Rico. Det senare kontrolleras än idag av USA.

Låt oss heller inte glömma att Haiti, Dominikanska Republiken, Panama, Grenada, Nicaragua, Guatemala…alla finns på den långa listan över länder som invaderats och ockuperats av Washington.

CIA har backat upp militärkupper i Argentina, Chile, Guatemala, Haiti, Honduras och mer nyligen i Venezuela och Bolivia. Något som avslöjats av dess egna.

När Trump åberopade Monroe Doktrinen 2018 varnade experter att blotta nämnandet väckte det historiska minnet av förtrycket från otaliga militära och ekonomiska interventioner från Washington. Historiskt ser ledarna i Nordamerika på Latinamerika som ett slags förlängning av sitt eget territorium, en slags ”bakgård”. På grund av dessa länders geografiska läge är dessa länder den närmaste källan till råmaterial och naturresurser. Också geopolitiskt anses de viktiga för USA:s nationella säkerhet.

USA:s intressen i regionen baseras på en geopolitisk uppfattning och behovet av att bygga intresseområden, vilket varit USA:s inställning sedan landet uppnådde ett imperialistiskt stadium.

Invasioner, interventioner, upprättandet av militärbaser, plundringen av naturresurser, inblandning i andra länders inre angelägenheter, undergrävande verksamheter, sanktioner och blockader…alla är delar av Washingtons strategi som upprepas i olika varianter genom såväl dåtida som nutida historia.

Källa: Cuba en Resumen (nedkortat och redigerat)

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72