USA:s agenter avslöjade i EU-parlamentet

Heidy Villuenda avslöjar USA:s agenter i EU-parlamentet

I EU-parlamentet avslöjar Kuba agenterna som tjänar USA

Den kubanska diplomaten Heidy Villuendas kritiserade idag inför EU-parlamentet agenter i USA:s tjänst som arbetar för att undergräva den konstitutionella ordningen i Kuba. Hon bekräftade Kubas åtagande att respektera de mänskliga rättigheterna när hon talade inför en underkommitté för Mänskliga Rättigheter i EU-parlamentet. Till sammanträdet hade också två kubanska kontrarevolutionärer bjudits in.

”EU-parlamentet borde ha en öppnare attityd och lyssna på andra röster från det kubanska samhället, från de som bor och arbetar i Kuba för ett bättre samhälle.”

Hon refererade till de inbjudna agenterna och sa att dessa saknar stöd i Kuba och att de därför utnyttjar institutioner som denna för att försöka skapa sig den legitimitet som de saknar i det kubanska samhället.

Villuenda arbetar på Kubas ambassad i Belgien och påminde om de senaste valen i hennes land, där inte en enda av de små kontrarevolutionära grupperna lyckades att få någon av sina medlemmar valda. Det i en valprocess som börjar på basplanet i alla kvarter och där grannar röstar på folk som de känner och har förtroende för.

”Det skulle vara intressant om dessa personer, som proklamerar sig som försvarare av de mänskliga rättigheterna och representanter för det kubanska folket förklarar hur de inte bara stöder, utan till och med kräver skärpning, av den folkmordspolitik som USA driver mot Kuba.” Hon hänvisade till de inbjudna, Elena Larrinaga och Luis Alejandro Gonzalez Raga, båda boende i Spanien.

Villuenda underströk att belägringen som Kuba utsatts för under 60 år utgör en grav kränkning av kubanernas mänskliga rättigheter och det största hindret för landets utveckling. Hon bad parlamentarikerna att analysera blockadens skärpning, och särskilt aktiveringen av Artikel III och IV i Helms-Burtonlagarna, utgör ett angrepp på företag och medborgare i EU.

Vad gäller de återkommande anklagelserna från olika grupper av antikubaner om kränkningar av de mänskliga rättigheterna, så har det visat sig att de framställer vanliga kriminella som politiska fångar. Hon underströk Kubas strikta iakttagande av juridiska regler och garantier. ”I Kuba förekommer inte godtyckliga arresteringar. Anhållanden görs i enlighet med lagen och garanterar en rättssäker process.”

Villuenda påminde om att det inte är något nytt att utnyttja vanliga kriminella, till och med sådana som är ansvariga för grova våldsbrott, och hävda att de skulle vara politiska fångar. ”De som agerar på detta sätt är inte förtjänta av att få den ädla beteckningen ’försvarare av mänskliga rättigheter’. De är agenter för främmande makt och deras uppträdande är straffbart i många västländer.”

Vad gäller kvinnans ställning  i Kuba framhöll hon att den revolution som Washington och dess agenter försöker förstöra, ändrade på den diskriminering som rådde innan revolutionens seger 1959.

”Det finns massvis med fakta som visar det. Det räcker med att peka på att medellivslängden för kubanska kvinnor nu är 80 år, högre än för män. Att 53 procent av ledamöterna i Nationalförsamlingen är kvinnor. Att kvinnor är i majoritet på universiteten.”

I EU-parlamentet försäkrade Villuenda att varje ny aggression från Vita Huset blir till en seger för det kubanska folkets motstånd och ett nederlag för de som vill att hunger och desperation ska råda på ön.

Cubainformacion 200219, Prensa Latina 200222

Diplomática cubana desenmascara en Parlamento Europeo a agentes que sirven a EEUU

Cuba desenmascara en parlamento europeo a agentes que sirven a EEUU

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0