USA:s presidenter kommer och går, socialismens Kuba består!

Trump sällar sig till den sorgliga raden av presidenter som misslyckats med att återföra Kuba till USA:s fålla

Kuba besegrade Trump

Kuba har nu avverkat den 12:e USA-president som föresatt sig att återinföra kapitalismen och USA:s herravälde över den obstinata ön. De fyra senaste åren, med Trump i Vita Husen at, har varit oerhört tufft för kubanerna. Trump gjorde vad han kunde för att uppfylla sitt löfte att ”befria” Kuba som han gav till åldrade legoknektar från invasionen i Grisbukten, exilmaffian i Miami och andra högerextrema kretsar. Men han misslyckades, liksom sina företrädare. Kuba besegrade Trump. Till stor besvikelse för högerkretsar runt om i världen, och till glädje för den progressiva mänskligheten. Kampen går vidare, nu med en ny administration i Washington.

Trump lovade sina anhängare att han skulle ”befria” Kuba. De gamla legoknektarna från USA:s katastrofala invasion i Grisbukten 1961 hurrade. Ättlingarna till Kubas stora gods- och fabriksägare jublade. Alla de som lever på den omfattande affärsverksamhet som kampanjerna mot Kuba utgör, applåderade. Men Trump blev ännu en i den långa raden av USA-presidenter som inte lyckats knäcka Kuba. Och Gud ska veta att han försökte!

Kuba har under årens lopp förlorat närmare 3 500 människoliv på grund av terroristattentat med utgångspunkt i USA, ytterligare närmare 2 000 har invalidiserats och skadats för livet. Några dagar innan Trumps ämbetsperiod tog slut, satte han upp Kuba på USA:s svarta lista över ”stater som stöder terrorism”. Det borde förstås ha varit tvärtom. Trumps syfte är att torpedera, förhindra eller åtminstone fördröja, alla initiativ för en dialog mellan Havanna och Washington.

Argumenten för att sätta Kuba på listan är häpnadsväckaden:

  • Att Kuba, som är säte för fredsförhandlingar mellan Colombias regering och ELN-gerillan, inte utlämnar ELN:s delegation till Colombia. Något som det undertecknade avtalet mellan parterna inför förhandlingarna uttryckligen förbjuder. [Norge, som är med i fredsförhandlingarna, ställer sig bakom Kubas ståndpunkt].
  • Att Kuba ”har dålig inverkan på Venezuela”. Något, som utan tvekan, smärtar Trump-administrationen. Att, även om det orsakat gigantiska ekonomiska skador, liksom det förtal och lögner det spridit med sitt mäktiga maskineri för desinformation, lämnar Trump sitt ämbete utan att ha lyckats besegra varken Kuba eller Venezuela.

Cuba derrotó a Trump

Cubainformacion 210119

 

Trump sällar sig till den sorgliga raden av presidenter som misslyckats med att återföra Kuba till USA:s fålla. ”Ingen av dessa presidenter från USA har lyckats besegra den kubanska revolutionen. Inte du heller.”

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)