USAs sabotage av Kubas ekonomi

USAs sabotage av Kubas ekonomi

USAs underrättelsetjänst fullföljer en strategi för att snedvrida Kubas finanser som ett led i sitt ekonomiska krig mot den karibiska nationen. Det som ett komplement till den kvävande blockaden och placeringen av Kuba på den USA-fabricerade listan över länder som stöder terrorism. (På vilken USA borde vara med, men inte Kuba). 

Nyligen läckt information visar att en rad manövrer genomförs för att framkalla inflation på den kubanska marknaden. Strategin är indelad i fyra faser: skapa varubrist, framkalla inflation, bojkotta leveranser och finansiell blockad.

I det första skedet begränsas införseln av utländsk valuta till landet, främst dollar, så mycket som möjligt. Blockadens restriktioner gör det svårt för den kubanska regeringen att använda denna valuta, vilket hindrar det kubanska folkets tillgång till livsmedel, mediciner och andra grundläggande förnödenheter. Huvudvikten ligger på att hindra turism och Kubas internationella medicinska tjänster.

Den andra fasen omfattar användningen av plattformar som finansieras av USAs administration, såsom El Toque, för att stimulera inflationen. Dess inflytande har en betydande inverkan på alla områden av samhällsutvecklingen. Föregångarna till detta fenomen kan hittas i liknande förfaranden som genomförts av USAs regering i Nicaragua, Zimbabwe, Argentina (Dólar BLUE via Telegram) och Venezuela (Dolartoday via webben).

Den gemensamma nämnaren är användningen av sociala medier som Facebook, WhatsApp och Telegram, där anonyma och okända individer sätter ett pris på den fritt konvertibla valutan, i en sluten krets som är mycket svår att komma åt.

Huvudsyftet med CIAs manövrer är att manipulera priset på varorna och i slutändan undergräva ordningen i landet.

Den tredje och fjärde delen av operationen, bojkott av leveranser och den finansiella blockaden, följer mönstret att trakassera de som skulle kunna upprätta handelsförbindelser med Kuba. Det är samma typ av ekonomisk strypning som infördes för mer än 60 år sedan. Restriktionerna omfattar bland annat förföljelse, utpressning och att neka licenser till potentiella försörjningskällor.

Internationella stämningar, med hjälp av gamfonder, är också en del av denna odeklarerade offensiv.

Det senaste angreppet från CIA och associerade organ har i huvudsak tre mål:

* Angripa valutan, inte bara för att skapa hyperinflation, utan för att minska produktionen.

* Störa distributionen av varor. Att föra ut dem till de informella marknaderna och sälja dem till överpris.

* Attackera den kubanska regeringens ekonomiska åtgärder.

Metoderna förfinas, aktörerna byts ut, men USA-regeringens fientliga avsikter mot Kuba kvarstår. Vi ska inte låta oss luras av den uppenbara bristen på intresse för öns verklighet genom att inte offentligt placera den bland USA-administrationens utrikespolitiska prioriteringar. De belopp som öronmärkts för omstörtande verksamhet och främjande av våldshandlingar talar om en permanent aggression. Vår överbefälhavares ord kvarstår, som en profetia:

”Den nuvarande politiken med fientlighet, ekonomisk och politisk aggression, det hotfulla klimatet, uppenbar inblandning i de socialistiska ländernas inre angelägenheter, kontrarevolutionär propaganda, uppmuntran till omstörtande verksamhet och försök att förhandla från en styrkeposition, kan inte idag, och kommer aldrig att kunna, utgöra grunden för den konstruktiva, förnuftiga och kloka dialog som världen behöver.”

Razones de Cuba 240306 / cv

Revelan operación de servicios de inteligencia de EE.UU. contra finanzas de Cuba

 

Läs mer här:  Media i det ekonomiska kriget mot Kuba