USA:s sanktioner mot banker runt om i världen

Den kriminella och inhumana blockaden är hårdare än någonsin. Syfte att strypa den kubanska ekonomin och framkalla svält.

USA:s sanktioner mot banker runt om i världen

Vissa hävdar att USA inte alls har någon blockad mot Kuba, eller att det bara berör de två länderna. Läs nedanstående sammanställning och fundera på hur dessa USA-försvarare och fiender till kubanerna tänker.

Vissa ekonomer skriver om hur man kan arbeta med den kubanska ekonomin för att göra den mer effektiv, alltid med formler nära den nyliberalism som har sått så mycket ojämlikhet i Latinamerika. Kapitalistiska system som inte lider av ett kriminellt ekonomiskt, kommersiellt och finansiellt krig , som Kuba har lidit länge under.

Under de senaste dagarna har Kubas centralbank rapporterat att den inte kommer att acceptera US dollar, tills vidare, på grund av de sanktioner som USA infört mot banker, för att förhindra alla finansiella transaktioner med kubanska banker, en realitet som ekonomerna inte nämner. De tar inte hänsyn till det finansiella kriget som är utformat just för att få öns ekonomi att misslyckas. Till dem som inte känner till sanningen i saken och luras av vad som skrivs på sociala nätverk, ger vi lite information.

År 2002, av de 128 tjänstemän som OFAC [del av USA:s finansdepartement som övervakar USA:s sanktioner mot olika länder] då hade, fick 21 i uppdrag att kontrollera Kubas aktiviteter och endast två spårade Saddam Husseins och Usama Bin Ladens tillgångar.

Sedan 2005 har de två största bankerna i Schweiz, Union Bank of Switzerland  (UBS) och  Credit Suisse  , upphört med alla transaktioner med Kuba, på grund av hot om USA:s sanktioner.

OFAC, Office of Foreign Assets, har sedan början av 2006 ökat de finansiella trakasserierna av kubanska tillgångar, med höga böter på utländska banker. HSBC Bank of London beslutade i september 2005 att stänga kontot i dollar som Kubas Metropolitan Bank hade. HSBCs filial i Kanada accepterade inte betalningar på en miljon kanadensiska dollar och 819 900 euro, skickade via Banco Internacional de Comercio SA (BICSA), på grund av OFACs-regler. Inte heller accepterade den i februari 2006 en överföring av kanadensiska $ 15 500 till Kuba.

Natexis Banques Populaires i Frankrike, informerade International Bank of Commerce SA (BICSA), den 7 november 2005, att de inte accepterade en transaktion på 903 900 $, betald i euro. Republic  Bank  , med huvudkontor i Trinidad och Tobago, stoppade betalningar som Kuba gör till bönder i USA för livsmedel.

Deutsche  Bank Trust Company Americas,  i New York, konfiskerade den 21 februari 2006 330 dollar som deponerats i  Union National Bank  of Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, till förmån för en kubansk medborgare, för betalning av passansökan vid Kubas ambassad i Egypten.

Discount Bank i Uruguay vägrade i februari 2006 att bedriva verksamhet med det argentinska företaget FURBIA INTERNATIONAL SA, för att det hade förbindelser med Kuba. I mars 2006 stängde den jamaicanska filialen till Bank of Nova Scotia, Kanada, kontot i amerikanska dollar som innehas av den kubanska ambassaden i Jamaica.

En banköverföring på 2 154  euro, gjord av  NEDBANK  (Namibian-South African Bank) på uppdrag av det kubanska företaget PESPORT, från ministeriet för fiskeindustrin, beslagtogs av en nordamerikansk bank.

Under första halvåret 2006 kunde Kuba inte betala sina avgifter till två internationella organisationer baserade i Genève: International Telecommunications Union (ITU) och World Meteorological Organization (WMO), på grund av den schweiziska banken UBS vägran att ta emot överföringar från Kuba.

2005 informerade OFAC den amerikanska kongressen om att den hade fryst 268 miljoner 300 tusen kubanska dollar, insatta på nordamerikanska banker, som ett resultat av blockaden.

Ekonomer och de dårar som vilseleds av sina akademiska teorier borde veta att OFAC permanent hotar utländska banker med sanktioner, som kan uppgå till 10 års fängelse, böter på upp till en miljon dollar när det gäller företag och 250 tusen dollar för enskilda. De överväger också civilrättsliga påföljder på upp till 55 tusen dollar och konfiskering av fastigheter, båtar, fonder, värdepapper och dokument som har anknytning och utgör ett brott mot USA:s lagar ”om handel med fienden”.

Den italienska banken  Intensa Sanpaolo  bötfälldes av OFAC med nästan tre miljoner dollar för att ha gjort 53 överföringar till ön mellan 2004 och 2008. Det sanktionerade också researrangören  American Express Travel Related Services Company  med 5,2 miljoner dollar för att ha sålt 14 400 flygbiljetter för att resa till Kuba. Under de första sex åren av Barack Obama-administrationen, 2009-2017, var finansiell förföljelse obeveklig mot europeiska banker för deras verksamhet med Kuba, med oöverträffade böter.

Officiella uppgifter från finansdepartementet visar att OFAC under den perioden utdömde 56 böter på 14 396 396 357 471 dollar, det vill säga drygt 14 miljarder dollar.

OFAC ålade i juli 2014 den största franska banken, BNP Paribas, rekordböter på 8 834 miljoner dollar   för att ha brutit mot sanktionerna mot Kuba. Som en följd av detta kunde nämnda bank inte utföra operationer i dollar under ett år i olje- och gassektorn.

Inför detta hot meddelade Bank of Ireland omedelbart till sina kunder, med kommersiella intressen i Kuba, att de inte skulle behandla fler transaktioner från eller till ön.

Den 30 augusti 2014 avbröt den spanska banken BBVA i Panama alla överföringar i euro till Kuba.

Den franska banken Credit Agricole  gick den 20 oktober 2015 med på att betala OFAC 787,3 miljoner dollar  som det ålagts för finansiella transaktioner med Kuba.

Den tyska banken Commerzbank  betalade i mars 2015 1 196 miljoner euro till USA för att ha genomfört transaktioner med kubanska företag.

OFAC sanktionerade amerikanska Honda Finance Corporation  den 8 juni 2017  med  87 255 USD för att ha godkänt 13 billeasingavtal mellan den kubanska ambassaden i Kanada och en Honda-återförsäljare i Ottawa.

I oktober 2018 ålade OFAC banken JP MORGAN CHASE böter på 5 263 117 USD  .

Den 19 november betalade den franska bank-finansiella enheten Société Générale SA OFAC 1 340 miljoner 231 916,05 usd för att bearbeta 796 transaktioner som involverade Kuba.

Det tyska företaget AppliChem GmbH betalade OFAC den 14 februari 2019, 5 miljoner 512 tusen 564 dollar, för 304 brott mot reglerna för kontroll av kubanska tillgångar.

Den 9 april 2019    bötfälldes Standard Chartered Bank of England av OFAC och den 11 april de brittiska företagen Acteon Group Ltd. och  2h Offshore,  var tvungen att betala de böter som utdömts av OFAC, uppgående till 227 tusen 500 respektive 213 tusen 866 dollar.

Samma handlingar drabbades den 15 april, företagen  UniCredit Bank  Austria och den italienska  UniCredit Bank SpA,  som betalade i böter till OFAC, 553 miljoner 380 tusen 759 dollar, 20 miljoner 326 tusen 340 dollar och 37 miljoner 316 tusen 322 dollar. Den 13 juni betalade de amerikanska företagen Expedia Group Inc., Hotelbeds  Usa Inc.  och Cubasphere Inc.  också höga böter för påstådda överträdelser av reglerna för kontroll av kubanska tillgångar. 1:a I oktober betalade General Electric-bolaget OFAC 2 718 581 $ för 289 överträdelser.

Några dagar senare betalade Chicago-baserade Allianz Global Risks Us Insurance Company 170 535 usd och Chubb Limited, baserat i Schweiz, 66 212 usd, som en överenskommelse med OFAC, för att undvika en civilrättslig process.

OFAC rapporterade den 9 december 2019 tillämpningen av sanktioner mot företagen Allianz Global Risks Us Insurance Company, baserat i USA och Chubb Limited, i Schweiz, för 170 535 respektive 66 212 dollar. Åtgärderna berodde på överträdelser av reglerna för kontroll av kubanska tillgångar, för att genomföra transaktioner och andra operationer relaterade till reseförsäkringar till Kuba.

OFAC ändrade i september 2019 bestämmelserna för kontroll av kubanska tillgångar, för genomförandet av presidentens memorandum om nationell säkerhet, från juni 2017 av president Trump, angående stärkandet av USA:s politik gentemot Kuba. Bland dessa ändringar är vissa justeringar relaterade till remitteringar till Kuba och eliminering av auktorisationen för specifika finansiella transaktioner, så kallade ”U-turn”-transaktioner, som tillåter amerikanska bankinstitut att behandla överföringar som börjar och slutar utanför Kuba.

Steven Mnuchin, på USA:s finansdepartement, var exakt när han sa: ”Vi vidtar ytterligare åtgärder för att ekonomiskt isolera den kubanska regimen. USA håller den kubanska regimen ansvarig för att förtrycka det kubanska folket och stödja andra diktaturer i regionen, som den olagliga Maduro-regimen. Med dessa ändringar av reglerna nekar finansdepartementet Kuba tillgång till utländsk valuta och vi stoppar den kubanska regeringens dåliga beteende som en del av vårt stöd till det kubanska folket, som har lidit i åratal”.

Den 6 maj 2020 tillkännagav OFAC ett arrangemang med entiteten Biomin America, som betalade 257 tusen 862 usd, för att undvika en civilrättslig process på grund av överträdelser av reglerna för kontroll av kubanska tillgångar. En annan sanktionerad enhet var Havana International Bank, Ltd, baserad i London, för att utöva mer press på den kubanska statens finansiella situation.

OFAC meddelade den 8 juli 2020 att de hade nått en förlikning på 134 523 $ för att undvika en civilrättslig process, med det amerikanska Amazon Inc för att ta emot och behandla beställningar på sina webbplatser, för personer eller anställda av utländska beskickningar av Kuba.

Den 1:a. Oktober 2020 offentliggjorde OFAC betalningsavtalet på 5 miljoner 864 tusen 860 usd, med det registrerade resetjänstföretaget  Generali Global Assistance, Inc (GGA),  för att undvika en civilrättslig stämningsansökan över dess relationer med Kuba.

I januari 2021, innan Trumps överlämnande till Joe Biden, inkluderade OFAC den kubanska finansinstitutionen Fincimex, en mellanhand för familjeöverföringar till Kuba, på sin svarta lista. Av denna anledning stoppade den franska banken Crédit Mutuel tjänsterna till Fincimex, vilket påverkade flödet av remitteringar till Kuba. American International Services (AIS), som underlättade sändningen av dessa remitteringar, påverkades också.

Utrikesminister Mike Pompeo sa: ”Den nya sanktionen mot Kuba är en del av en eskalering av trycket mot ön, innan president Donald Trump avstår makten den 20 januari till den tillträdande presidenten.”

Vilket land i världen skulle kunna överleva inför ett sådant hänsynslöst krig? Är det den kubanska ekonomin som måste ändra sin socialistiska kurs?

källa: heraldocubano

Cuba Support Group, Ireland 260701 (ZT)

Reasons for Cuba not to use the U.S. dollar momentarily