USA:s sanktioner och blockad saknar motstycke

"Peace boat", en NGO baserad i Japan, förbjuds leverera hjälp till tornadodrabbade invånare i Havanna. Foto: Prensa Latina

Trumpadministrationen slår hejdlöst mot Kuba och Venezuela. Företag, länder och organisationer i hela världen tvingas följa USA:s agenda. Här ges exempel på hur förbud mot kryssningar, leveranser av nödhjälp och förbud mot resor ingår i de senaste åtgärderna mot Kuba. 

Norskt rederi förlorar på USAs Kubablockad

Norwegian Cruise har i fredags offentliggjort sin bedömning att USAs förbud mot kryssningsfartygstrafiken till Kuba minskar rederiets vinst med 8 procent 2019.

Bolaget specificerade att de snabba omställningarna av programmen och den sänkning av priserna som de måst göra, innebär att det norska rederiets bolagets aktievärden sänks med mellan 4,5 till 5,5 US$ per aktie.

Och Royal Carribbean anger att deras intäkter kommer att minska med mellan 25 och 25 cent per aktie.

I USAs åtgärdsspaket för att skärpa blockaden ingår också förbud mot alla studie- och kulturutbytesresor, för folk-till-folk-kontakt, och andra åtgärder som skadar Kubas transporter, penningförsändelser, bankkontakter, affärskontakter med mera.

Kuba utrikeshandels- och investeringsminister Rodrigo Malmierca fördömde USA ekonomiska krig mot Kuba, som pågått i nästan 60 år och orsakat Kuba förluster på över 134 miljarder US$ i dagens kursvärde.

Prensa Latina 20190507, översättning och redigering, Eva Björklund

Norwegian Cruise confirma pérdidas por medida de Trump contra Cuba

USA hindrar humanitär hjälp till orkandrabbade

Fartyget ”Kryssningsfartyget för Fred” som transporterar hjälp till drabbade av tornadon i Havanna för några månader sedan, hindras från att angöra kubansk hamn på grund av USA:s Helms-Burtonlagar.

I en artikel i Cubadebate skriver Kubas Japanambassadör Carlos Miguel Pereira att organisationen ”Crucero de la Paz”, som tillhör en icke-statlig organisation med säte i Japan, inte kan angöra kubanska hamn som tänkt.

Den pacifistiska organisationen (en NGO, icke-statlig organisation) har angjort Kuba 19 gånger tidigare som en del av sitt arbete för fred och mot kärnvapen. Fartyget, en symbol för fredlig samlevnad och god vilja mellan folken, hindras nu från att visa på värdighet och optimism för mänskligheten.

”Detta är inte första gången som absurda åtgärder hindrar från att angöra ön, men som tidigare kommer förr eller senare dessa åtgärder att misslyckas och Fredsbåten kommer åter att nå kubanskt land med sitt budskap om fred och solidaritet”, försäkrade diplomaten.

Fartyget hade i lasten ”blygsamma gåvor” från kubaner som bor i Japan och från japanska vänner som skickade sitt stöd till drabbade av tornadon i början på året.

Kubas president Miguel Díaz-Canel har uttryckt att Helms-Burton är olaglig och slår mot ”fred, solidaritet, fredlig samlevnad och vänskap”. ”Det är en lag för nykolonialism och för förslavande”, skrev presidenten nyligen på sitt Twitter-konto.

EE.UU. impide que llegue a Cuba barco con ayuda a damnificados

Telesur 190610

USA förbjuder studie- och nöjesresor till Kuba

Under tisdagen ökade Trumpadministrationen restriktionerna för USA-medborgares besök i Kuba och förbjöd flera sorters studie- och nöjesresor.

USAs finansdepartement klargjorde i ett uttalande att USA inte längre tillåter gruppresor i utbildnings- och kulturella syften, så kallade People to people-resor till Kuba.

Resorna gav tusentals USA-medborgare möjlighet att besöka ön redan innan USA återställt de fullständiga diplomatiska förbindelserna med den kommunistiska regeringen i december 2014.

Departementet uppgav att privat- och företagsflyg, samt båtar, skulle nekas tillstånd.

Dock verkar kommersiella flygbolag vara opåverkade, liksom gruppresor för universitetsstuderande, resor för akademisk forskning, journalistik och yrkesmässiga resor.

”Det dödar resekategorin People to people, det vanligaste sättet för den genomsnittliga USA-medborgaren att resa till Kuba”, säger Collin Laverty, chef för Kuba Educational Travel, en av de största resebolagen i USA med resor till Kuba.

Finansdepartements sekreterare Steven Mnuchin sa att åtgärderna är ett svar på Kubas ”destabiliserande roll” på västra halvklotet, och inkluderade stödet till presidenten Nicolas Maduros regering i Venezuela.

”Kuba fortsätter att spela en destabiliserande roll på västra halvklotet vilket ger kommunismen fotfäste. Kuba fortsätter att stötta USA-motståndare i till exempel Venezuela och Nicaragua genom att rubba jämvikten, genom att undergräva rättsstatsprincipen och undertrycka demokratiska processer”, sa han. ”Administrationen har gjort ett strategiskt beslut om åtstramning av sanktioner och andra restriktioner gällande den kubanska regimen. Åtgärderna ska hjälpa till att hålla borta US-dollar från händerna på kubanska militära underrättelse- och säkerhetstjänster.”

De nya inskränkningarna framhölls av den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton i ett apriltal i Miami till veteraner från den misslyckade invasionen av Playa Giron 1961, men detaljerna om förändringarna blev offentliga först i tisdags. [Bolton sade då, till jublande invasionsveteraner, att USA:s nya åtgärder mot Kuba skulle åstadkomma det som påbörjades vid invasionen 1961. Dvs. att den gamla överklassen skulle återta makten över Kuba. ]

Finansdepartements meddelade att sanktionerna ska träda i kraft onsdagen efter publicering i Federal Register.

[någon dag senare förbjöds också ”privata- och företagsflyg, kryssningsbåtar, segelbåtar, fiskebåtar och andra liknande flyg och fordon”]

AP 190604

trump-administration-bans-educational-and-recreational-travel-to-cuba