USA:s utrikesminister i ny attack på Kuba och Venezuela. Kuba avvisar anklagelserna.

USA:s nya hot mot Kuba och Venezuela

Att Kuba och Venezuela fortsatt är högprioriterat för USA framgår av denna intervju gjord av kubanen Carlos Alberto Montaner, som sedan länge lever i Spanien och där försörjer sig på anti-kubansk propaganda. Intervjuad är USA:s utrikesminister Mike Pompeo. 

USA:s utrikesminister Pompeo upprepar och förstärker USA:s fientlighet mot Kuba. Den 16 november gav han en intervju till Carlos Alberto Montaner, en kubansk författare som lever i Spanien [framträdande anti-kuban och tidigare (?) CIA-agent]. Här följer det viktigaste ur intervjun:

”Kuba är prioriterat i Trumpadministrationens utrikespolitik. Presidentens nationella säkerhetsdekret från juni 2017, som etablerade vår politik av stöd till det kubanska folket, medan vi håller den kubanska regimen ansvarig för såväl dess missfirmelse av mänskliga rättigheter i landet och för dess destabiliserande inblandning i andra delar av regionen var bara början. Sedan dess har vi infört fler sanktioner mot den kubanska regimen. I det innefattas förbudet mot ’fraterniserande’ gruppresor, stopp för passagerar- och fritidsbåtar som kryssningsfartyg, yachter och privata flygplan att åka till Kuba. Vi har avslutat all planerad flygtransport till alla kubanska flygplatser utom Havanna.”

”Vi vidtar dessa åtgärder eftersom det kubanska folket inte tjänar på dessa utbyten, det gör regeringen. Alla dessa åtgärder är utformade för att hindra dollar från att fylla fickorna på den kubanska militären. Det är samma folk som förtrycker det kubanska folket i landet, stöder Maduro i Venezuela och är allierade till Putin i Ryssland.”

”Kubas inblandning i Venezuela och andra länder i regionen är fullständigt oacceptabelt. Särskilt upprörande är den kubanska militärens och säkerhetstjänstens stöd till despoten Maduro i utbyte mot venezolansk olja. Denna olja tillhör det venezolanska folket, som lider under de ekonomiska, politiska och humanitära kriser som skapats av Maduros korruption och misskötsel.”

”Maduros användning av olja för att betala för inträngandet och missbruket från Kuba är storskalig stöld och olaglig enligt Venezuelas lagar. Vi fortsätter att undersöka på fler sätt att begränsa detta olagliga utbyte [Venezuelas export av olja till Kuba]. För närvarande fokuserar USA på diplomati och sanktioner för att skapa press för att uppnå en demokratisk övergång i Venezuela. Vi har gjort fler än 200 utnämningar som är relaterade till Venezuela sedan 2017. Det enligt Law on the Designation of Foreign Drug Trafficking Chiefs (Kingpin Act) och flera presidentdekret. Dessa aktioner hindrar Maduros illegitima regim från att använda USA:s finansiella system för dess korrupta och socialt nedbrytande ekonomiska åtgärder och sätter ett pris på regimen för dess illegala handlingar, människorättskränkningar och korruption.”

”Den kubanska regimen har klargjort att det inte bara stöder, men är ansvarigt för, Maduroregimens maktmissbruk. USA är fortsatt fast beslutet att aktivt stödja en fredlig övergång till demokrati, frihet och rättssäkerhet i Venezuela. President Trump har förklarat att alla alternativ är möjliga i Venezuela, inklusive det militära. Men UD är för närvarande fokuserat på att utnyttja våra diplomatiska och ekonomiska möjligheter att stödja interrimspresidenten Guaido och Nationalförsamlingen och ett fredligt återupprättande av demokrati, frihet och lag.”

”Förvisso kan den kubanska närvaron kännas i hela regionen. Ecuador uttryckte nyligen oro över att kubaner blandade sig i deras suveränitet och vi har sett hur den kubanska regimen historiskt sett blandat sig i Nicaragua, Bolivia och Venezuela.”

Dwkcommentaries Diario de Cuba (Nov. 16, 2019)

Secretary Pompeo Reiterates U.S. Hostility Towards Cuba

Kuba förkastar Pompeos anklagelser

Kubas utrikesminister förkastade i tisdags de nya anklagelserna från USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Denne applåderade de kubanska läkarnas utvisning från Bolivia.

Utrikesminister Rodriguez skriver på Twitter att Pompeos avsikt är att ”avleda uppmärksamheten och dölja USA:s öppna intervention i Bolivia och fabricera nya förevändningar för att öka aggressionen mot Kuba.”

Pompeo lyckoönskar kuppmakarna i Bolivia för utvisningen av drygt 700 kubanska läkare och hälsovårdsarbetare som arbetade i landet. Pompeo kallade beslutet ”som det rätta” och tillade på spanska ”Bravo Bolivia!”

USA:s utrikesminister sade också att Kuba ”skickar inte funktionärer och läkare till det andinska landet för att hjälpa bolivianerna, utan för att stödja en pro-Kuba regering under ledning av Evo Morales.” Och han fortsatte: ”Bolivia sällar sig till Brasilien och Ecuador i fördömandet av grov inblandning från Kuba”, som också fortsatte att hävda ”valfusk” då Morales vann de senaste valen.

Pompeos deklarationer sker under en kampanj iscensatt av USA:s regering sedan flera månader för att förtala det humanistiska arbete som de kubanska internationalisterna ger i olika delar av världen.