Vad gör Kuba på USA:s terrorlista?

"Socialismen är så framgångsrik att jänkarna måste blockera, attackera och sanktionera det, för att få folk att tro att det är ett misslyckande!"

Vad gör Kuba på USA:s terrorlista?

USA:s säkerhetsapparat skrattar åt den absurda inkluderingen av Kuba på USA:s lista över länder som sägs stödja terrorism. Istället är det USA som under mer än 60 års tid utsatt Kuba för terror. Kuba har aldrig genomfört några attentat i USA. 

Bör Kuba vara på listan över de länder som USA hävdar stöder terrorism? Tidigare säkerhetsagenter i USA säger samfällt ”nej”. Det har varit en enhällig uppfattning i årtionden. Såväl experter som arbetat för demokrater och republikaner säger detsamma till NBC News. ”Det är ett påhitt som vi skapat…för att få argument för blockaden”, säger en av dem.

USA har listat Kuba tillsammans med Iran, Syrien och Nordkorea som ”statlig sponsor av terrorism”.

Att hamna på listan innebär att landet utsätts för sanktioner som ”straffar personer och länder som sysslar med speciell handel med Kuba”, enligt USA:s Utrikesdepartement.

Rädda för att anklagas för att stödja terror och drabbas av enorma böter så vägrar de flesta banker att hantera kubanska betalningar och cementerar landets paria-status i det internationella finansiella systemet.

”Det är mördande”, säger Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez när han tillfrågas om effekterna av att finnas på listan. Han tillägger att detta också hindrar människor från att skicka pengar till Kuba från andra länder och att det dessutom höjer priset på varor som Kuba köper på världsmarknaden.

Kuba kallar anklagelsen om stöd till terrorism som ”olaglig och omoralisk”. Man hävdar att det leder till att landet berövas finansiering och krediter. Landet kämpar med brister i en fallerande ekonomi som försämrats ytterligare av pandemin, USA:s decennielånga sanktioner och ökande priser på livsmedel efter Rysslands invasion av Ukraina.

Enligt intervjuer med ett halvt dussin tidigare säkerhetsanalytiker och myndighetspersoner som arbetat med politiken gentemot Kuba i både republikanska och demokratiska administrationer är ”den gemensamma ståndpunkten” i säkerhetskretsar sedan årtionden att den kommunisledda ön inte sponsrar eller stöder terrorism.

Fulton Armstrong, en tidigare nationell säkerhetsofficer för Latinamerika, USA:s mest erfarne analytiker för regionen, beskrev beskrivningen av Kuba som ”bluff”.

Larry Wilkerson, som var chef för dåvarande utrikesminister Colin Powells personal under George W.Bush, instämmer. ”Att Kuba inte är en sponsor av terrorism var mantrat från det ögonblick jag började på UD tills det ögonblick när jag slutade.” ”Det är ett påhitt som vi skapat…för att få en anledning till blockaden.”

Klyftan mellan påståendet och bevisen var så stort att under den tid som Wilkerson arbetade för regeringen så ”skrattade” Kuba-specialister vid UD:s undersöknings- och underrättelseavdelning åt påståendet.

Kuba sattes först upp på terrorlistan 1982, men togs bort 2015 som en del av Obama-administrationens närmande till landet. Trump-administrationen, som misshandlade ön med mer än 200 nya sanktioner, satte tillbaka den på listan bara nio dagar innan han lämnade kontoret.

Medan Biden-administrationen har rullat tillbaka vissa Trump-era restriktioner på Kuba, påverkar den fortsatta terrorbeteckningen nu resor till USA: Människor från 40 länder förlorade i år rätten att resa till USA utan visum om de besökt Kuba under det senaste decenniet. För resor till USA måste de nu ansöka om visum och det kan ta månader att få en tid.

”De säger att de vill stärka det kubanska samhället, särskilt den kubanska privata sektorn, men dessa åtgärder utarmar det kubanska samhället”, sade reseledaren Marlon Díaz, som oroade sig för att åtgärden, utöver strömavbrotten och den dåliga press som ön har fått efter förra årets landsomfattande protester, kommer att hålla europeiska turister borta.

Chefen för ett joint venture med ett europeiskt företag på ön, vars namn inte avslöjas eftersom hans företag inte har gett honom tillstånd att tala med journalister, sa att hans chefer inte kunde delta i ett styrelsemöte nyligen på grund av åtgärden. ”Människor från multinationella företag som arbetar på flera marknader kan nu inte komma till Kuba”, sade han. ”Det är mycket negativt eftersom utbytet av idéer är avgörande om man vill ha ett mer demokratiskt och kapitalistiskt samhälle.”

När bankerna blir rädda och inflödet av hårdvaluta stryps, krymper budgetarna för import av livsmedel och mediciner. Vilka drabbas hårdast? De fattigaste – som måste förlita sig på staten för att få mat och inte har råd att köpa från en privat sektor som inte kan importera direkt utan måste göra det via omvägar. Beteckningen bidrar till tomma apotekshyllor och de outhärdliga timmar som vanliga kubaner tillbringar i köer för mat.

Tidigare säkerhets- och brottsbekämpande tjänstemän hävdar också att listningen skadar USA:s nationella säkerhetsintressen. ”Att på detta sätt göra listan över statliga sponsorer av terrorism till ett vapen för rent politiska syften i USA, anser jag, är inte bara fel med avseende på Kuba, det riskerar att delegitimera vad som borde vara ett verktyg som används för att straffa faktiska statliga sponsorer av terrorism”, sade Ben Rhodes, som var dåvarande president Barack Obamas vice nationella säkerhetsrådgivare och hans talesman i Kuba-frågan.

Ed Augustin, NBCNews 221020 (ZT)

Should Cuba be on the U.S. list of state sponsors of terrorism? Former intelligence officials say no.

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72