Vad hände i Paramacay?

Illustration: http://www.handsoffvenezuela.org/

Utredningsgruppen Misión Verdad (Uppdrag Sanning)har publicerat en kort analys av terroristattacken mot Guardia Nacional Bolivariana, GNB, i Venezuela, där sju arresterades, en skadades och två andra dödades.

Här är 10 huvudpunkter om händelsen:

1. Anfall mot militära anläggningar är en vanlig strategi som används av den venezuelanska oppositionen för att skapa rädsla. Tidigare har det förekommit liknande angrepp mot flygbasen Francisco de Miranda och de militära kasernerna i Fuerte Tiuna i Caracas.

2. Händelsen ägde rum precis som oppositionen förlorade sin politiska kapacitet och förmåga att mobilisera efter att Grundlagsförsamlingen fattade sina första beslut.

3. Attacken var inte ett kuppförsök eller ett militärt uppror. De flesta av de inblandade är legosoldater utstyrda i militära kläder och möjligen under befäl av den f.d. kaptenen i GNG Juan Carlos Caguaripano, som deserterade 2014 efter att ha deltagit i ett misslyckat uppror.

4. Anfallet försökte sprida en bild av laglöshet och sprickor inom militären. Media som spanska CNN har använt denna väpnade operation för att projicera en ny våldsvåg i Venezuela.

5. Efter Oscar Pérez’ väpnade angrepp mot Högsta domstolen och inrikesministeriet, liksom det våld som ägde rum den 30 juli under valet till Grundlagsförsamlingen, tycks oppositionens nya strategi vara att skapa, träna och finansiera alltmer professionella legosoldatgrupper för att tillämpa taktiken av sabotage och smutsigt krig mot landet. Det är samma plan som för närvarande används i Syrien och Libyen för att främja en militär USA-intervention.

6. USAs senator Marco Rubio jublade över attacken. Han representerar också de mest radikala av USAs motståndare mot Venezuela.

7. Anfallet avvärjdes av den Bolivarianska Armén och lugnet återställdes. Myndigheterna rapporterade dock att vapen från 41a brigaden hade stulits.

8. Olika internationella analytiker och tankesmedjor knutna till USA och Europa, som t.ex. International Crisis Group och New York Times-journalisten David Smilde, har legitimerat en möjlig väpnad konflikt styrd av lokala och externa aktörer.

9. USAs utrikesminister Rex Tillerson sa den 3 augusti att USA skulle se till att ”skapa ändrade förhållanden där antingen Maduro beslutar sig för att han inte har någon framtid – och självmant avgår – eller så kan vi vända regeringsprocesserna tillbaka till sin grundlag”- ett uttalande som inte utesluter användningen av våld (inklusive ett smutsigt krig igångsatt av en privat transnationell armé) för att få bort president Maduro från makten.

10. Colombias aggressiva regering under Juan Manuel Santos måste erkänna att Colombia utgör en enorm marknad för vapen och legosoldater som skulle kunna utnyttjas för att utöka liknande operationer i Venezuela.