Vad säger FAO, Unesco, Unicef och Rädda Barnen om mänskliga rättigheter i Kuba?

Twitter @CubaMINREX

Vad säger FAO, Unesco, Unicef och Rädda Barnen om mänskliga rättigheter i Kuba? På Svensk-Kubanskas hemsida publicerades nyligen en artikel om läget för de mänskliga rättigheterna i ”demokratin” Colombia. Jämför gärna det med situationen i ”diktaturen” Kuba.

Hur många gånger har du fått höra att Kuba inte respekterar de mänskliga rättigheterna? Låt oss se vad de viktigaste FN-organen säger.

Visste du att UNESCO uppger att Kuba är det enda landet i Latinamerika och Karibien som uppfyllt 100 procent av målen i ”Utbildning för alla 2015”?

Att Unicef i sin rapport ”Läget i världen för barn 2014” slår fast att Kuba är det enda landet i regionen där undernäring bland barn inte förekommer?

Visste du att FAO-rapporten 2014 placerade Kuba i den bästa möjliga nivån i sin kategorisering av undernäring, med ”under 5 procent av befolkningen”.

Har du fått höra att Kuba har den lägsta barnadödligheten i Amerika, lägre än både USA och Kanada?

Eller att det var det första landet i världen som eliminerade överföring av VIH mellan mor och barn enligt WHO 2015?

Det är fakta om landet som enligt medierna, bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Resumen Latinoamericano 171111

Que dicen UNICEF, FAO y UNESCO sobre derechos humanos en Cuba?

Kuba är det bästa landet i Latinamerika för barn och ungdomar

Enligt en ny rapport från Rädda Barnen så har barn och ungdomar idag större möjligheter att växa upp friska, få skolgång och vara skyddade. Resultaten är de bästa de senaste 20 åren. Resultaten från rapporten ”Att skapa ett bättre liv för barn”, publiceras i samband med att Rädda Barnen firar 100 år.

I den globala rankningen framgår att det bästa landet i Latinamerika och Karibien inom dessa områden är Kuba, följt av Chile och Barbados. Sämst hamnar Guatemala, enda landet i regionen som befinner sig bland de 30 sämsta. Nerifrån kommer sedan Honduras, Venezuela, Haiti och El Salvador.

Nancy Ramirez från Rädda Barnen försäkrar att de senaste 20 åren inneburit viktiga framsteg för barnen. Trots det finns våldet kvar som ett hot mot deras rättigheter. Våld är ett av de viktigaste orsakerna till barns död i Latinamerika och Karibien, där 70 barn dör varje dag av misshandel. ”Fortfarande finns miljontals barn som berövas sin barndom. Sedan 2000 har antalet mord på barn gått upp med åtta procent i regionen,” säger Ramirez.

Resumen Latinoamericano 190630

Cuba es el país más seguro de América Latina para ser niño, niña y adolescente