Venezuela kritiserar att Spaniens ambassad används för att ”uppmuntra till statskupp”

Illustration: worker / Openclipart, modifierad av Joel Assarsson (CC0 1.0)

Venezuelas ambassadör i Spanien, Mario Isea, kritiserade på fredagen ​​att oppositionsledaren Leopoldo López använder Spaniens ambassad i Caracas, där han tagit sin tillflykt, som ”operativ bas” för att ”uppmuntra till statskupp”.

”Det är inte lämpligt att han som gäst hos den spanska regeringen är den som ställer villkor,” menade han apropå att López sköter kontakterna med pressen från ambassaden. ”Det är anmärkningsvärt att ambassadörens bostad används som bas för att uppmuntra till en militär resning, efter det misslyckade försöket den 30 april”, sa han till RNE enligt Europa Press.

Om en eventuell militär resning i Venezuela, påpekade Isea att Leopoldo López ”har pratat om detta i fem år” och kritiserade hans grupp, Voluntad Popular (Folkets Vilja) ”som den som förhindrat en dialog” i det sydamerikanska landet. ”Han är den som håller fast vid den där tesen att man ska sätta landet i brand tills regeringen faller”, sa han om López.

Den venezolanske diplomaten anser även att López vistelse följer ett ”manus” skrivet av USA för att skapa ”diplomatiska problem och sätta press på Spanien”. Och det blir inte bättre av att situationen i Venezuela ”instrumentaliseras” i den spanska politiken.

Isea sa att de militärer som följde Guaidó och López den 30 april hade ”lurats” och betonade att det inte fanns någon revolt inom de väpnade styrkorna. ”Det är Leopoldo López parti som uppviglar och har begärt militärt ingripande,” menade han.

Cubainformación 190503

El embajador de Venezuela critica que López use la Embajada de España como ”base de operaciones” para ”alentar un golpe”