Venezuela: Nytt datum för presidentval. Överenskommelse mellan regering och opposition

Foto: AVN

Regeringspartierna och oppositionen har idag kommit överens om att flytta fram presidentvalet till den 20 maj 2018. Detta som ett sätt att tillmötesgå kraven från de delar av oppositionen som kommer att delta i kommande val.

Vidare har parterna kommit överens om att bjuda in FN för att leda valobservationen, att också garantera internationell valobservation och mediernas tillgång till information, att åter öppna vallokaler som tidigare stängts i välbärgade områden i Caracas, samt begränsa Maduros sändningar i TV och Radio under valkampanjen.

Slutdatum för registrering av kandidater förlängs till imorgon fredag 2 mars liksom registreringen i vallängden fastställdes till den 10 mars.

”Jag vill ha ett land med dialog. Val är enda vägen att nå den politiska makten”, skrev president Maduro på Twitter. Han uppmanar alla politiska rörelser att delta i de kommande valen, nu alltså uppskjutna till maj. Det enda regeringen kräver av oppositionen är att de respekterar valresultaten.

Det var Venezuelas valmyndighet CNE som informerade om att regeringen och delar av oppositionen skrivit på ett avtal om deltagande i de kommande valen. Det nya avtalet påminner starkt om det som hade framförhandlats i Dominikanska Republiken och som oppositionen i sista stund inte ville skriva på.

Contreras.se 180301, Telesurtv.net 180302