Vilken regering fängslade flest artister 2017? Kina, Kuba, Venezuela, Ryssland?

Rapparen Pablo Hasel dömd till 2,5 års fängelse för att ha hyllat ETA och förolämpat kungen på Twitter
Rapparen Valtonyc dömd till tre års fängelse för att ha förolämpat spanske kungen i en text

Ovan nämns två av de drygt dussin artister som dömts till fängelse i Spanien under 2017.

Vet du vilket land i världen som fängslade flest artister förra året? Om man ”informeras” av pressen skulle man tro att det var Kina, eller kanske Kuba. Men det stämmer inte. Rätt svar är: Spanien! Där fängslades och dömdes 13 artister förra året. Spanien följs av Egypten, Etiopien, Kina, Iran, Turkiet.

Detta berättas i en rapport från Freemuse i Danmark. [Freemuse: Defending Artistic Freedom]. En rapport som inte återgivits alls av media i Spanien. Några av dessa medier har tidigare utförligt rapporterat om vad Freemuse uppger, men inte när det nämner Spanien. Samma medier som i detalj informerar om varje meningsskiljaktighet som kan uppkomma mellan konstnärer och myndigheter i Kuba.

Under tiden uppmuntrar journalister på högerkanten i Spanien till hat, med total straffrihet. Programledaren Federico Jimenez Losantos krävde i sitt radioprogram ”flygplan för att bomba” Katalonien för att krav på självständighet ”legalt kan mötas med våld”. Kan du tänka dig vilken internationell kampanj som skulle blåsas upp om en journalist i Kuba uppmanade till att bomba USA? (Ett land som åstadkommer så mycket lidande på ön).

Rädda Barnen placerar i sin rapport ”De många ansiktena på uteslutning”, Guatemala på sista plats i Latinamerika när det gäller skydd av barn, då landet har en ”extremt hög andel undernäring” och där ”närmare hälften av barnen under fem år inte utvecklas normalt”. Samtidigt hamnar Kuba på en av de första platserna. Men vad hade hänt om det varit tvärtom? Tror du inte att Rädda Barnens rapport i så fall hade fått betydligt större uppmärksamhet i media?

Mexiko är världens näst farligaste land för journalister, bara Syrien är värre. Organisationen Articulo 19 anmäler 507 övergrepp och 12 mord på journalister 2017. I maj i år dödades Javier Valdés, som skrivit ”Knarkjournalistik”, en bok som just berättar om riskerna med att informera om knarkhandeln och dess förbindelser med polis och politiker. Det är som det var i Kuba innan revolutionen för 60 år sedan och något som upphörde i och med revolutionens seger. Fast det får du aldrig höra i medierna.

För att avsluta går vi tillbaka till Spanien. Åtta baskiska ungdomar från självständighetsrörelsen har dömts till fängelse i upp till 13 år för ett slagsmål i en bar, i vilken två civilgardister ådrog sig lindriga skador. Kan du föreställa dig vad som hänt om någon av de s.k. dissidenterna i Kuba dömts till 13 år på grund av ett slag och för att ha förolämpat en polis? Sanningen är att samma medier som idag applåderar domarna mot de baskiska ungdomarna fördömer bristen på ”maktseparation” under den ”kubanska regimen”.

Så fungerar sakerna i Spanien, ett land som New York Times karaktäriserar som en ”demokrati i ruiner”.

Cubainformacion 180614 (med källhänvisningar i originalet)

http://www.cubainformacion.tv/index.php/en-portada/79739-ique-regimen-encarcelo-mas-artistas-en-2017